VOLKAN KEBİR: “BİNALARIN ENERJİ KİMLİĞİ BELGELENMELİ”

VOLKAN KEBİR: “BİNALARIN ENERJİ KİMLİĞİ BELGELENMELİ”

Alüminyum Koruma, Kapatma, Gölgelendirme Üreticileri ve İşadamları Derneği (AKGİAD) Başkanı ve Becker Türkiye CEO’su Volkan Kebir, uygulamanın yeniden gözden geçirilmesini istediklerini söyledi.

Türkiye’deki yapı stoğunun büyük bölümü enerji verimliliği süreçlerine uygun inşa edilmiyor. Bu durum, yapıların ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimsiz çalışmasına ve normalin çok üzerinde enerji tüketilmesine neden oluyor.

1 Ocak 2011’den sonra inşa edilen tüm binalara Enerji Kimlik Belgesi (EKB) verilmesi zorunluluğunun ertelenmesini değerlendiren Alüminyum Koruma, Kapatma, Gölgelendirme Üreticileri ve İşadamları Derneği (AKGİAD) Başkanı ve Becker Türkiye CEO’su Volkan Kebir, uygulamanın yeniden gözden geçirilmesini istediklerini söyledi.

Resmi Gazete’de yayınlanan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ne göre 2 Mayıs 2017’de yürürlüğe girmesi gereken Enerji Kimlik Belgesi uygulamasının 1 Ocak 2020 tarihine ertelendiğini hatırlatan Kebir, “Ülkemiz bin bir zorlukla elde ettiği dövizinin hatırı sayılır bölümünü enerji ithalatına harcıyor. Yapılarımızda inşa aşamasında yapılacak ve toplam maliyet içinde çok düşük paya sahip uygulamalar, ülkemize milyarlarca dolar döviz tasarrufu sağlayabilir. Beyaz eşyalarda enerji performans sınıflandırmaları binalar için de geçerli olmalı. 2 Mayıs’ta yürürlüğe girmesini beklediğimiz EKB uygulamasında binalar A’dan G’ye kadar sınıflandırılmıştı. A sınıfı en verimli seviyeyi belirtirken, G sınıfı en düşük verimli seviyeyi belirtmekteydi. Yeni yapılacak veya yapılmakta olan binaların enerji kimlik belgesi sınıfı en düşük C sınıfında olacak şekilde tasarlanmalı ve inşa edilmeli. C sınıfından daha düşük seviyede çıkan yeni yapılacak veya yapılmakta olan binalar iskân ruhsatı almamalı.” dedi.

  1. tüm Avrupa Birliği ülkelerinde farklı isimlerle yürürlükte olduğunu vurgulayan AKGİAD Başkanı Kebir, Türkiye’de mevzuata çok geç girmesinin ardından, üç buçuk yıl daha ertelenmesini doğru bulmadıklarını kaydetti.

Son yıllarda artan lüks konutları alan müşterilerin enerji verimliliği bilincinde dikkat çeken bir artış gördüklerini sözlerine ekleyen Volkan Kebir, şöyle devam etti:

“Konut alacaklar 1999 depremine kadar yapıların depreme dayanıklı olup olmamasına çok fazla dikkat etmezdi. Ancak bugün yeni ev alacak insanımızın ilk sorduğu soru deprem yönetmeliğine uygun inşa edilip edilmediği oluyor. Yaşanan acılar bu farkındalığı öne çıkardı. Müteahhit firmalar açısından da bu farkındalık rekabette üstünlük getirdi. Şimdi aynı farkındalık enerji verimliliği için var olmasına rağmen, uygulama için gün sayan yönetmeliğin ertelenmesini anlayamıyoruz. Konut alacak vatandaşımız binasının enerji verimliliği parametrelerine uygun inşa edildiğinin belgesini görmek istiyor. Ertelemenin yeniden gözden geçirilmesini diliyoruz.”

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.