Volkswagen ABD Hükümetine Bir Milyar Dolar Ödeyecek

Volkswagen ABD Hükümetine Bir Milyar Dolar Ödeyecek

Geçen yıl patlak veren ve Volkswagen'i büyük zarara uğratan egzoz emisyon değerlerinde bilgisayar yazılımıyla oynama yapıldığının ortaya çıkmasının ardından şirket ABD'ye 1 milyar dolar ödemeyi kabul etti.

Amerika Birleşik Devletleri hükümeti Volkswagen'e açtığı davayı, otomobil devinin 1 milyar dolar tazminat ödemeyi kabul etmesiyle beraber geri çekti. Bahsi geçen şirketin egzoz emisyon değerleri üzerinde oynama yapıldığı ortaya çıkmıştı.

Bir Volkswagen yetkilisi, yabancı basın kuruluşuna yaptığı açıklamada, şirketin kendisinden araç alan müşterilere ne kadar tazminat verileceği üzerinde çalıştığını belirtti. Aynı kişi, şirketin tazminat ödemek yerine, müşterilerine satılan aracın geri almayı önereceğini söyleyerek, söz konusu araçların nasıl bir tamir sürecinden geçeceğinin belli olmadığını söyledi.

Anlaşmanın bugün açıklanması bekleniyor

ABD ve Volkswagen arasında imzalanan tazminat anlaşmasının bugün içerisinde resmi olarak açıklanması bekleniyor. ABD'ye ödenecek olan miktarın sıkıntılı araç sayısına bölünmesi durumunda, şirketin ortalama olarak bin 700 dolar ödeyeceği ortaya çıkıyor. Ancak şirketten araç alan bazı müşterilerin tamir konusunda daha çok para harcayacağı ve bu yüzden 5 bin dolara kadar tazminat alabileceği de öne sürülüyor. Konuyla ilgili olarak her iki taraftan da bir açıklama gelmedi. Öte yandan şirket patlak veren skandalın kendisine 7.3 milyar dolarlık zarar olarak döneceğini düşünüyor.

 

Skandal nasıl patlak verdi

ABD, Federal Motorlu Taşıtlar Dairesi (KBA) Volkwagen üzerine yaptığı testlerde egzoz emisyon değerinin yüksek olduğunu tespit etmişti. Bunun üzerine Volkswagen pazardaki araçlarını geri çağırma kararı almış, sadece Avrupa’da değerlerin yüksek olduğu 8,2 milyon aracın ocaktan itibaren geri çağırmaya başlayacağını duyurmuştu. Alman devinin test sonuçlarının yüksek çıkması sonucu şirketinin eski CEO’su Martin Winterkorn Audi’den de istifa etmişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.