Whatsapp'ta Görülen Uçtan Uca Şifreleme Nedir

Whatsapp'ta Görülen Uçtan Uca Şifreleme Nedir

WhatsApp'ta gelen yeni özellik uçtan uca şifreleme ile mesajlar çok daha güvenli olarak korunacak.

Yakın bir zamanda Whatsapp'a gelen uçtan uca şifreleme özelliğiyle beraber kişisel verileri korumak daha güvenilir hale getirildi. Bilgilerin üçüncü kişi eline geçmesi ihtimaline karşı tedbiri arttıran Whatsapp yeni şifreleme sistemini hayata geçirdi. Dünyada 1 milyardan fazla kullandığı uygulamanın yeni güvenlik tedbiri iOS ve Android platformlarında aktif hale gelmiş durumda.

Mesajlaşma uygulamalarında şifreleme kullanılması çok eskiye dayanan bir yöntem, Telegram isimli uygulama uzun bir süredir bu özelliği veriyor. WhatsApp tarafından ise bu özellik yeni kullanım hayatına geçirildi. WhatsApp kullanıcıları artık sohbet penceresi dahilinde bir bildirim alarak, “Bu sohbete gönderdiğiniz mesajlar ve yaptığınız aramalar artık uçta uca şifrelemeyle korunmaktadır. Yani WhatsApp ve üçüncü kişiler bunları okuyamaz veya dinleyemez.” uyarısıyla karşılaşıyorlar.

medyaege-uctan-uca-sifreleme

Whatsapp dahil kimse mesajları okuyamayacak

Şirketin, getirilen bu yeni güncelleme konusunda ortaya atılan iddiası büyük; şirket, uçtan uca şifreleme ile her mesaj ileti ve gönderi ayrı olarak şifrelendiğinden kendilerinin dahi mesajları okuyamadığını öne sürüyor.

WhatsApp'ın yeni şifreleme özelliğini Open Whisper Systems ile ortaklaşa geliştirdiği söyleniyor. 6 aylık geliştirme sürecinden geçtiği iddia edilen güncelleme bu sürecin sonunda duyuruldu. Özelliğin "Panama Belgeleri" skandalının patlak vermesinin arkasından duyurulması bilinçli olarak da olsa bilinçsiz de olsa şirkete çok büyük avantaj sağlayacak.

Özelliği kullanabilmek için şifreleme özelliğini aktif etmek gerekmiyor, özellik güncelleme geldiği an aktif hale getirildi ve kapatılması mümkün değil. Uçtan uca şifreleme özelliği sayesinde insanlar çok daha rahat şekilde güvenerek özel hayatlarından sanal ortamda bahsedebilecekler. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.