Wikipedia bir ülkede daha yasaklandı!

Wikipedia bir ülkede daha yasaklandı!

Dünyanın en büyük internet ansiklopedisi Wikipedia için ülkemizde verilen erişim engeli kararının üzerinden iki yılı aşkın bir süre geçti. Ancak, kullanıcılar çeşitli yöntemler ile Wikipedia’ya erişim sağlamaya devam edebiliyorlar.

Son dönemde ülkemizde Wikipedia yasağının kalkması ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmazken, internet ansiklopedisini yasaklayan ülkelere bir yenisi daha eklendi. Çin daha önce başlattığı yasağın kapsamını oldukça genişletti.

Google ve Facebook gibi platformlarında yasaklı olduğu ülkede Wiki’nin Çince versiyonu 2016 yılının Kasım ayından bu yana erişime kapalı olmasına rağmen diğer dillerde siteye erişim sağlamak mümkündü.

Geçtiğimiz günlerde ülkenin ana internet servis sağlayıcısı DNS Injection ve SNI filtrelerini kullanarak Wiki’nin bütün alan adlarına olan erişimi engelledi. Bu nedenle Çin’de artık herhangi bir dilde Wiki’ye erişim sağlanamıyor.

Rusya, Suudi Arabistan ve Venezüella’da da erişim engeli olan ansiklopediye karşı Çin’de yeni bir girişimin temelleri atılıyor. Facebook ve Google gibi platformlara rakip ürünleri kullanıcılarına sunan Çin, 300 bin makaleden oluşan kendi çevrimiçi ansiklopedisini yapmak için kolları sıvamış durumda.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.