XP'nin Ardından Microsoft Vista Tamamen Bitiriliyor

XP'nin Ardından Microsoft Vista Tamamen Bitiriliyor

Microsoft'un Windows XP'ye yaptığı gibi Vista'ya da desteğini keseceğini ancak bunun daha önce yaptığından farklı olarak Vista'nın tamamen kullanıma kapatılacağı konuşuluyor.

Microsoft tarafından 2005 yılında piyasaya sürülen ve kullanıcılar tarafından yerden yere vurulan işletim sistemi Windows Vista yakında tamamen piyasadan kaldırılacak. Geçtiğimiz yıllarda güncelleme desteği kesilen Windows XP'den daha farklı olarak söz konusu işletim sisteminin tamamen kullanıma kapatılması planlanıyor.

Microsoft tarafından şu ana kadar üretilen en kötü işletim sistemi olarak lanse edilen Windows Vista yakında tamamen sona erdirilecek. Bilgisayar alanında çığır açan XP'nin ardından büyük umutlarla kullanıcıların yöneldiği işletim sistemi kullanıcılar arasında tam bir hayal kırıklığı olmuştu. 11 yıl önce hayata geçirilen işletim sistemi hakkında o dönem şirketin başında olan Steve Ballmer tarafından "en büyük pişmanlığım" olarak nitelendirilmişti.

 

Geçtiğimiz yıllarda Vista'ya yakın tepki gören Windows, durumu Windows 8, Windows 8.1 güncellemesi ve Windows 10 ile toplayabilmişti. Özellikle Windows 8.1 ve Windows 10 kullanıcıların tamamen yükselişe geçmiş ve bir çok bilgisayar kullanıcısını cezbetmeyi başarabilmişti. Windows 7'nin piyasaya sürülüşüyle örtüşecek bir zaman diliminde şirket tarafından 2017 tamamen kaldırılması planlanan Vista'ya güncelleme getirilmesi bırakılmıştı.

Konuşulan iddia ise XP'nin aksine işletim sisteminin tamamen 11 Nisan 2017 yılında bitirileceği yönünde.

Microsoft Mojave sürümü deneyi

Windows, Vista'nın çok fazla tepki görmesi üzerine, işletim sistemine harcadığı emeklerin boşa gitmemesi amacıyla 2008 yılında bir deney gerçekleştirmişti. Şirket önce normal halini ardından sadece arayüzünü güncellediği söz konusu işletim sistemini bir grup kullanıcıya kullandırdı.

Toplamda 140 kullanıcı üzerinde gerçekleşen deneyde (internet üzerinde videoları mevcut) kullanıcılara önce Vista'ya puan vermeleri istenildi. En büyük hata olarak değerlendirilen işletim sistemi bu puanlamadan nasibini alarak 10 üzerinden 4.4 puan aldı. Ardından yeni bir işletim sistemi olarak tanıtılan Mojave kullandırılan kullanıcılardan bir kere daha puanlama isteyen şirket görevlileri bu sefer 10 üzerinden 8.5 ortalamayla karşılaştılar.

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.