Yapay zekada öncü kent İzmir

Yapay zekada öncü kent İzmir

Yaşar Üniversitesi tarafından “Akıllı Sistemlerde Yenilik ve Uygulamaları Konferansı” düzenlendi.

Yaşar Üniversitesi tarafından “Akıllı Sistemlerde Yenilik ve Uygulamaları Konferansı” düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Elektral A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Erdem Dinçsoy,  firmanın yapay zekâ konusunda hangi noktada olduğunu anlattı.  

Katma Değer Yaratabilecek Ürünlere Yönelmeliyiz

Türkiye’nin refah seviyesinin artması için daha fazla katma değer yaratacak ürünlere yönelmesi gerektiğine vurgu yapan Erdem Dinçsoy, konunun önemini çelik üzerinden verdiği örnek ile dinleyicilere aktardı. Dinçsoy, “Bugün çeliğin kilosu 8 lira. Biz Elektral A.Ş olarak aldığımız çeliği kilosu 30 Avro ile 100 Avro arasında bir bedelle katma değer ürününe dönüştürüyoruz ve ülkemize para kazandırıyoruz. Ancak bir cep telefonu kg bazında değerlendirildiği zaman 103 bin lira ya da bir işlemcinin para cinsinden değeri milyonlara varıyor. Bizler ne kadar yazılım ve yapay zeka ürünlere yönelirsek refah seviyemiz o kadar artacaktır” dedi.

Yapay Zekayı İki Karşıt Örnek ile Açıkladı

Yapay zekanın artık tüm alanları kapsayacak şekilde geliştiğine değinen Erdem Dinçsoy, makinelerin artık daha akıllı hale geldiğini sözlerine ekledi. Dinçsoy: “ Günümüz dünyasında yapay zekanın girmediği alan kalmadı. Sağlıktan endüstriye, iletişimden finansa ve hatta güvenliğe kadar yapay zeka destekli makineler hayatımıza girdi. Bugün ülkemizde Cumhurbaşkanlığı bünyesinde yeni bir birim oluşturuldu. Biz yapay zekanın makine öğrenmesi alanında faaliyet gösteriyoruz.  Yapay zeka sayesinde dil sorunu ortadan kalkıyor. Bugün hepimiz Google Translate kullanıyoruz. İlk hali ile şu anki hali arasında büyük fark var ve makine kendisini sürekli olarak yeniliyor, geliştiriyor. Ancak elbette yapay zeka kötüye de kullanılmaktadır. Örneğin, Barack Obama’nın bir görüntüsü ve konuşması yapay zeka aracılığı ile başka hale getirilebiliyor. Bugün artık gördüğümüze ve duyduğumuza hemen inanmamamız gerektiğini bizlere gösteriyor. Olumlu yanı da elbette var. Atatürk’ün o yıllarda çekilmiş olan siyah beyaz görüntülerini algılayan sistem, Atatürk’ün o görüntüsünü otomatik olarak renkli hale getiriyor” diye konuştu. 

İzmir’in Büyük Potansiyeli Var

İzmir’de pek çok alanda üretim yapıldığına dikkat çeken Erdem Dinçsoy, İzmir’in bu alanda büyük potansiyeli olduğunun altını çizdi. Dinçsoy: “Savunma sanayinde, sağlık sektöründe, yenilenebilir enerjide İzmir, kendisini çok geliştirdi ve ülkemizin öncü şehirlerinden oldu. Burada arkadaşımız güneş enerjisi ile çalışan araç yapmıştı. Şu an bunu daha da geliştirerek sürücüsüz şekilde çalışması için  çalışma yürütüyor. İki hafta önce Airport Startup Day yapıldı şehrimizde ve iki firmamız burada yarıştı. Yine bu şehirde ilginç tasarımcılar var. Elektral A.Ş olarak yazılım, donanım, görüntüleme sistemleri, metal şekillendirme gibi alanlarda ağırlıklı faaliyet gösteriyoruz. Bizim için birinci ürettiğimiz makine ile bininci ürettiğimiz makine aynı düzeyde ve standartta olmalıdır. Bu nedenle kendimizi geliştirecek yatırımdan asla kaçmıyoruz” dedi. 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.