Yapay zekada ülkeler arası rekabet kızışıyor

Yapay zekada ülkeler arası rekabet kızışıyor

Çin, ABD, Japonya, Hindistan, Almanya, Güney Kore ve Kanada gibi ülkeler teknolojinin sunacağı fırsatlardan yararlanmak içi yapay zekaya milyar dolarlık yatırımlar yapmaya devam ediyor.

Küresel gayri safi milli hasılayı 2030'da yüzde 14 artırması öngörülen yapay zekâya destek veren ülkeler, bu alandaki yatırımlarıyla dikkati çekiyor. Çin, ABD, Japonya, Hindistan, Almanya, Güney Kore ve Kanada gibi ülkelerden bazıları sağlık, ödemeler ve insansız araçlara yoğunlaşırken, bazıları da eğitim, robotlar ve üretim gibi konulardaki çalışmalara teşvikler veriyor.

En büyük yatırımı yapan Çin, başkenti Pekin'de 55 hektar alana 2.1 milyar dolarlık bir yapay zekâ parkı kuruyor. 400 firmaya ev sahipliği yapacak park, 7.5 milyar dolarlık değer oluşturacak. İkinci sıradaki ABD'de teknoloji devleri Alphabet, Amazon, IBM, Facebook ve Microsoft'un yarışı dikkati çekiyor. Üçüncü sıradaki Japonya, yapay zekâyı sağlık alanında kullanmak için yatırım yaparken, bu konuda çalışacak yabancılara da kolaylık sağlıyor. 

New South Wales Üniversitesi'nden Prof. Dr. Toby Walsh, ülkelerin rekâbet halinde olduğunu ifade ederek Türkiye’nin de insan kaynağını elinde bulundurduğunu söyledi. Üniversite eğitiminin önem taşıdığını anlatan ve Türkiye’nin küresel yapay zekâ yarışında treni kaçırmadığını belirten Walsh, vakit kaybetmeden ülkenin yapay zekâ ekosisteminin kurulması tavsiyesinde bulundu. 


Kaynak: Milliyet

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.