Yapraklarını kaynatıp suyunu içerseniz balgam söktürüyormuş!

Yapraklarını kaynatıp suyunu içerseniz balgam söktürüyormuş!

Herkes tarafından bilinen o meyvenin yapraklarının şifa kaynağı olduğu ortaya çıktı.

Malta eriğinin faydaları, malta eriği mevsimi açılmasıyla en çok merak edilenler listesinde yer almaya başladı. Halk arasında yeni dünya olarak da bilinen malta eriğinin faydalarını öğrendiğinizde sizde çok şaşıracaksınız. Anavatanı Çin olan yeni dünya faydaları ve zararları nelerdir, malta eriği nerede yetişir, malta eriği faydaları nelerdir sorularının cevaplarını sizler için açıkladık. İşte malta eriği faydaları…

Malta eriğinin faydaları nelerdir?
 

Malta eriği faydaları, son zamanlarda çok fazla merak ediliyor. Tat olarak şeftali, mango narenciye karışımı olan bu meyve, halk arasında yenidünya meyvesi olarak da biliniyor.  Halk arasında yen dünya faydaları ve zararları nelerdir, malta eriği nerede yetişir soruları çok fazla sorulmaya başlandı. Bizde bu merakınızı gidermek için sizlere malta eriğinin faydalarını araştırıp bir araya getirdik. 


İşte malta eriği faydaları ve malta eriği nerede yetişir sorusunun cevapları.

Malta eriği nerede yetişir?

 Malta eriği yurt dışında Japon muşmulası, Japon eriği ve Çin eriği gibi farklı isimlerle anılır. Ancak Türkiye’de malta eriği ve yenidünya meyvesi ismi ile anılmaktadır. Çin’de yetişen bu meyve zamanla tüm dünyaya yayılıp diğer ülkelerde de yetişmeye başlamıştır.    Bununla birlikte, üretimi söz konusu olduğunda; Japonya, İsrail ve Brezilya'nın takip ettiği bu ülkeler malta eriğinin en önemli üreticilerindendir. Malta eriğinin Doğu Asya’da   800'den fazla çeşit olduğu söyleniyor. 

Malta eriği nedir?

Genellikle Çin ülkesinin güneyinde bolca yetişen malta eriği, parlak turuncu ve koyu turuncu renklerde olan bir meyvedir. Bu meyve genellikle ağaç yapraklarını dökmez.  Şekil olarak armut şekline benzeyen, erikten biraz daha büyük, tat olarak mango ve şeftali karışımı olan malta eriği, taze veya kuru halde de tüketilebilir.  Parlak turuncu olanlar genellikle açık sarı ve yeşil olanlara göre daha sulu ve tatlı olur. 

Malta eriğinin hem meyvesinden hem de yaprağından, sağlığınız için faydalanabilirsiniz. Malta eriğinin faydalarını merak etmeye başladıysanız sizler için araştırıp bir araya getirmiş olduğumuz bilgileri inceleyebilirsiniz. 

Malta eriğinin faydaları

Kolon kanserini önler

Lezzetli bir meyve olan malta eriği, düşük kaloriye sahiptirler; 100 g başına sadece 47 kalori barındırır. Bununla birlikte, çözünmez diyet lifi ve pektin açısından zengindirler. Pektin kolon içerisindeki nemi geri tutar ve bu nedenle müshil olarak işlev görür.  Bu şekilde kolondaki kansere neden olan kimyasalların atılmasını sağlayarak, toksik maddelerin kolonda kalma süresini kısaltır. Bu şekilde de kolon mukozası korunmuş olur.

Mükemmel bir A vitamini kaynağıdır

Malta eriği mükemmel bir a vitamini kaynağıdır. Günde bir avuç tüketilen malta eriği günlük a vitamini ihtiyacının %50 sini karşılamanıza yardımcı olur.  Aynı zamanda içerisinde yüksek miktarda yararlı asitler ve antioksidanlar barındırır.

İçerisindeki a vitamini mukoza ve cildin bütünlüğünü sağlamaya yardımcı olur. Yapılan laboratuar çalışmalarında vitamin A ve flavonoidler açısından zengin olan malta eriğinin akciğer ve ağız boşluğu kanserine karşı koruma sağladığı görülmüştür.

Kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur

Malta eriğini düzenli olarak tüketenlerde kan şekeri seviyelerinin düştüğü görülmüştür. Diyabetin önlenmesine yardımcı olmak için beslenme uzmanları sık sık, malta eriği çayı önermektedir. Diyabeti önlemek için malta eriği yapraklarını kurutup çayını tüketebilirsiniz. Malta eriği çayında bulunan eşsiz ve organik bileşenler, insilün ve glikoz seviyelerini düzenleyerek, şeker hastalığına karşı koruma sağlar.

Demir eksikliğini giderir

Ayrıca, meyve aynı zamanda demir, bakır, kalsiyum, manganez ve diğer minerallerin mükemmel bir kaynağıdır. Kırmızı kan hücrelerinin üretiminde bakır gereklidir. Demir, kırmızı kan hücresi oluşumunda hücresel oksidasyonda ihtiyaç duyulduğu için malta eriği tüketerek demir eksikliğinizi giderebilirsiniz.

Balgam söktürücü etkisi var  

Geleneksel Çin tıbbında malta eriği yaprakları kaynatılarak içiliyormuş bu yöntem geleneksel Çin tıbbında balgam ve mukustan kurtulmak için kullanılan yöntemler arasında yer almaktaydı. Aynı zamanda Japonya’da kaynatılarak içilen yaprakları, astıma ve diğer akciğer problemlerine karşı da fayda sağlaması amacı ile kullanılıyormuş.

Uykusuzluk sorununu çözer

 Yatmadan önce tüketeceğiniz bir avuç malta eriği bütün gece rahatça uyumanızı sağlar. Bu durum aynı zamanda 24 saat kadar sürebilmektedir.

Güçlü Kemiklere sahip olmanıza yardımcı olur

Malta eriği içerisinde yer alan K vitamini sayesinde güçlü kemikler oluşturarak osteoporozun önlenmesine yardımcı olur.

Göz sağlığını korur 

Malta eriği içerisinde yüksek miktarda a vitamini barındırmasından dolayı göz sağlığınızın korunmasına yardımcı olmaktadır.

Malta eriği nasıl kullanılır?
 

Malta eriğinin üzerindeki kir ve kalıntıları engellemek için soğuk su ile iyice yıkamanız tavsiye edilir. 

Malta eriği kabuğunun altında bulunan eti, ortadaki tart hamurundan daha tatlıdır. Malta eriği kabuğu kolayca soyulabilir. Soyulmuş malta eriği taze olarak tüketilir veya salatalarda muz, mango ve portakal dilimleri gibi diğer meyvelerle karıştırılabilir.

Malta eriği nasıl tüketilir?

Malta eriğini salatalara ekleyerek tüketebilirsiniz. Ayrıca pastalarda veya sos hazırlamak için kullanılabilirler.

Malta eriği meyvesi de reçel haline getirilir, reçel haline getirilir ve şeker şurubunda tarçınla karıştırılarak lezzetli yenidünya meyve şurubu yapılır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.