'Yarım gram altın'a sektör değerlendirmesi

'Yarım gram altın'a sektör değerlendirmesi

Yarım gram altın üretimi durduruldu. Yayımlanan genelgeye göre, rafinerilerin basılı altınları en az 1 gram olarak üretmeleri zorunlu hale geldi. Sektör temsilcileri ise yarım gram altın üretimine devam edilmesi gerektiğini söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yayımladığı genelgeye göre, basılı altınlar en az 1 gram, en çok 100 gram olarak üretilecek. 'Rafineriler Tarafından Üretilecek Basılı Kıymetli Madenlere İlişkin Genelge'de değişikliğe giden bakanlık, yarım gram altın üretimini durdurdu. Basılı altınlar asgari 1 gram, azami 100 gram; gümüşler asgari 50 gram, azami 500 gram; platin ve paladyumlar asgari 2,5 gram, azami 250 gram ağırlığında üretilebilecek.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan sektör temsilcileri kararı değerlendirdi. Temsilciler, yarım gramın vatandaşlar tarafından yoğun talep gördüğünü, yarım gram altının üretimine devam edilmesi gerektiğini belirttiler.

20230808aw004016-0.jpg

"YARIM GRAM ALTIN ÜRETİMİNİN DEVAM ETMESİ TARAFTARIYIZ"

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, "Biz yarım gram altın üretiminin devam etmesi taraftarıyız. Hazine ve Maliye Bakanlığı 1 gramın altında olan altınların üretiminin duracağını duyurdu. Bu durum piyasayı denetlemek ve kayıt dışının önüne geçilmesiyle şekillenecek. Vatandaş altına talep gösteriyor. Çeyrek altın ve gram altın fiyatlarının yükselmesiyle vatandaş daha çok yarım gram altını tercih ediyordu. Yarım altının tekrar basılması için çalışmalar yapacağız" dedi.

"ALTIN İTHALATINA KOTA GETİRİLMESİ DURUMUNDA ÜRETİCİLER VE İHRACATÇILAR ZARAR GÖREBİLİR"

Altın ithalatına getirilen ek mali yükümlülükleri değerlendiren Atayık, "Kuyumcu, üretici ve ihracatçı olarak altın ithalatına getirilen ek mali yükümlülükleri duyduk. Bu haberden sonra altının kilogram fiyatı dolar bazın 1000 dolar fark oldu. Altın ithalatına kota getirilmesi durumunda üreticiler ve ihracatçılar zarar görebilir" ifadelerini kullandı.

ALTIN İTHALATINA EK MALİ YÜKÜMLÜLÜK

Öte yandan Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre, bazı mücevher ve kuyum ürünlerinin ithalatına yüzde 20 oranında ek mali yükümlülük getirildi. Buna göre; altından olan, pırlantalı altından olan, kıymetli metallerle kaplama adi metallerden olan ürünlere yüzde 20 oranında ek mali yükümlülük uygulanacak. Ek mali yükümlülük Avrupa Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşması imzalanan ülkeler harici ürünlere uygulanacak. Ek mali yükümlülük, gümrük idarelerince, ithalattan alınan gümrük vergileri ve diğer mali yükümlülüklerden ayrı olarak tahsil edilecek. Karar yayımını takip eden üçüncü gün yürürlüğe girecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.