YAVRUSUNU TAŞLA ÖLDÜRMEYE KALKIŞTI; SONRA ANNESİNİ SİLAHLA ÖLDÜRDÜ

YAVRUSUNU TAŞLA ÖLDÜRMEYE KALKIŞTI; SONRA ANNESİNİ SİLAHLA ÖLDÜRDÜ

Şikayet dilekçesi yetkili makamlara iletildi.

Ali İhsan ÇİFTÇİ - Mardin'in Midyat ilçesinde kendisini ısırdığı gerekçesiyle yavru köpeği taşla öldürmeye çalışan bir şahıs, iddialara göre daha sonra yavru köpeğin annesini silahıyla vurarak katletti. Durumun bölge halkı tarafından kendilerine ilettiğini bildiren HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu) yetkilileri Mardin Valiliği, Midyat Kaymakamlığı, Mardin Orman Su Müdürlüğü ve Midyat Emniyet Müdürlüğü'ne dilekçe yazarak şikayetçi oldular.

Edinilen bilgilere göre Mardin Midyat, Akçakaya Mahallesi'nde kendisini ısırdığı gerekçesiyle yavru köpeğe taşla saldırarak öldürmeye teşebbüs etti. Yavru köpek şans eseri kendisini besleyen bir mahalleli tarafından kurtarıldı. Ertesi gün aynı şahıs  bu kez eline aldığı tüfekle yavru köpek ve annesini kovaladı; anne köpek kurşunların hedefi olmaktan kurtulamadı. Mahalleli tarafından şikayet edilerek polis merkezine giden şahıs ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.

Durumu HAYTAP yetkililerine bildiren mahalleliler de bu konuda Federasyon'un bir çalışma yürütmesini talep ettiler. HAYTAP Federasyonu temsilcisi Esin Önder, Mardin Valiliği, Midyat Kaymakamlığı, Mardin Orman Su Müdürlüğü ve Midyat Emniyet Müdürlüğü'ne yazdığı şikayet dilekçsinde şu ifadelere yer verdi:

"Federasyonumuza gelen yardım isteğine göre,29.7.2017 tarıhınde,Akçakaya mahallesinde turizmle uğrastıgı soylenılen Süleyman Kartal,ısırdı gerekcesıyle Mahallelı tarafından bakılan yavru bır kopeği taşla öldurmeye calısırken,kışları Isvicre'de yasayan Zekıye Kavakcıoglu tarafından kurtarılıyor..

30.7 tarıhınde gece yarısı bu kez elıne aldıgı tüfekle,yavrusu ıle bırlıkte Zekıye hm.kapsında yatan anneye arkasından kovalıyarak 4 el ates ederek ölduruyor..Ancak polis tarafından serbest bırakılıyor..
 
Bu yapılan 5199 sayılı kanuna ve vicdanlara aykırıdır..
 
Bu kursunlar oradan gecmekte olan insanları da öldürebılırdı..
 
Insan,hayvan hepsı canlı varlıklardır...
 
Sonuç olarak,
 
- Köpeği  ateşli silahla vuran şahıs için Meskûn mahalde ateşli silah kullanması sebebi ile TCK ya göre adli soruşturma açılmasını ve silahına  el konmasını,

- Bu şahıs hakkında 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu 6  madde gereğince ,yavru kopeğe de şiddet gösterdiği icin 14.madde gereğince idari ceza verılmesini,

-Bu yörede müftülükçe camilerde hayvan haklarına ilişkin vaaz verilerek, hayvana zarar vermenin yanında insanlar için de tehlike arz eden bu tür durumların dinimizce de yasak olduğunun anlatılması, yüce dinimiz İslam'da "hayvan haklarına verilen önemin", merhamet ve şefkatin öneminin anlatılmasını talep ediyoruz.

Müracaatımıza 4982 ve 3071 sayılı yasalar gereği bilgi ve cevap verilmesini emir ve müsaadelerinize saygılarımla arz ederim."

NOT:

HAYVANLARI KORUMA KANUNU
 
Kanun No. 5199
 
Kabul Tarihi : 24.6.2004
 
BIRINCI KISIM
Genel Hukumler
BIRINCI BOLUM
Amac, Kapsam, Tanimlar ve Ilkeler
Amac
MADDE 1. - Bu Kanunun amaci; hayvanlarin rahat yasamlarini ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanlarin aci, istirap ve eziyet cekmelerine karsi en iyi sekilde korunmalarini, her turlu magduriyetlerinin onlenmesini saglamaktir.
 
E 6
SAHIPSIZ VE GUCTEN DUSMUS HAYVANLARIN KORUNMASI
 
Sahipsiz ya da gucten dusmus hayvanlarin, 3285 sayili Hayvan Sagligi Zabitasi Kanununda ongorulen durumlar disinda oldurulmeleri yasaktir.
 
EK 2 Yasaklar
 
MADDE 14. - Hayvanlarla ilgili yasaklar sunlardir:
a) Hayvanlara kasitli olarak kotu davranmak, acimasiz ve zalimce islem yapmak, dovmek, ac ve susuz birakmak, asiri soguga ve sicaga maruz birakmak, bakimlarini ihmal etmek, fiziksel ve psIkolojik aci cektirmek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.