Yayalara yol güvenliği önerileri

Yayalara yol güvenliği önerileri

Generali Sigorta, hem araç sahiplerinin hem de yayaların güvenliğini sağlayacak önerileri kamuoyu ile paylaştı.

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) verilerine göre 2021 yılının ilk 9 ayında 308 bin 995 trafik kazası meydana geldi. Yaşanan kazaların sürücü ve yayalardan kaynaklandığı ve toplam kazaların 3 bin 137 tanesinin yayalara çarpma sonucu gerçekleştiği istatistiklere yansımış durumda. İstatistikler göz önüne alındığında yayalar için yol güvenliğini sağlamak önemli bir gereklilik ve zorunluluk olarak öne çıkıyor. Generali Sigorta'nın hem araç sahiplerinin hem de yayaların güvenliğini sağlayacak önerileri şöyle:

Trafik kurallarının öneminin farkında olun

Trafik kuralları, yaya ve seyir halinde bulunan tüm araçların uyması gereken ve uyulmaması halinde cezai yaptırımları olan kurallardır. Bu kuralların ihlallerinden dolayı her yıl trafik kazalarında ve buna bağlı olarak ölüm oranlarında artış yaşanmaktadır. Bu kuralların trafik düzeni ve yaya güvenliği için vazgeçilmez olduğu unutulmamalıdır.

Yaya geçitlerini dikkatli kullanın

Kendisine özgün kuralları bulunan ışıklı ve çizgili yaya geçitleri, otoyolu kesen bir hatta yayaların güvenli bir şekilde karşıdan karşıya geçmesini sağlamaktadır. Ancak yayalar bu geçitleri kullanırken kurallara uymayan sürücüler nedeniyle yaralanma ve ölüm riski ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu nedenle, yayaların kendilerine ayrılan yollarda ve kurallara uygun hareket etmeleri kendi güvenlikleri açısından çok önemlidir.

mbr-61c2db80c0024.jpg

Sürücülerle göz kontağı kurun

Yayaların yüzde olarak küçümsenmeyecek bir bölümü sürücüler tarafından açıkça göründüğü yanılgısına düşmektedir. Uzmanlara göre yayalar ve sürücüler göz kontağı kurmalı ve araç tam anlamıyla durmadığı müddetçe yayalar harekete geçmemelidir.

Kıyafetlerinize dikkat edin

Yayalar özellikle havanın karardığı ve tamamen karanlık olduğu saatlerde siyah renkli kıyafetler giyinmekten kaçınmalı ve sürücülerin dikkatini çekecek fosforlu ve renkli kıyafetler tercih etmelidir. Yapılan araştırmalar bu tip kıyafetlerin olası kaza riskinin önüne geçtiğini göstermektedir. Yayalar, koyu renkli kıyafet giydiklerinde görünmeme ihtimallerine karşı daha dikkatli olmalılardır.

Mutlaka alt ve üst geçitleri kullanın

Trafikte yaşanan kazaların hatırı sayılır oranda bölümü alt ve üst geçitleri kullanmayan yayalardan kaynaklanmaktadır. Yayaların alt veya üst geçit mesafesini göz önüne alarak hayatını riske attığı trafik kazalarına sıkça rastlanmaktadır. Yayalar, alt ve üst geçitlerin trafikte güvenli geçiş yerleri olduğunu unutulmamalı ve bu alanlar dışında herhangi bir alanı kullanmamalıdır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.