Yaz hastalıklarına karşı kendinizi koruyun

Yaz hastalıklarına karşı kendinizi koruyun

Uz. Dr. Nesriye Demirel, yaz aylarında sık görülen hastalıklar hakkında bilgi verdi.

Yaz aylarında günün büyük kısmının açık havada geçirildiğini söyleyen Uz. Dr. Nesriye Demirel, “Bu nedenle de damlacık yoluyla bulaşan enfeksiyonlar yaz mevsiminde az görülür. Fakat kişileri bekleyen farklı enfeksiyon çeşitleri vardır. Uygun koşullarda saklanmayan besinler, yıkanmamış sebze ve meyve tüketmek, klima bakımlarının yapılmaması gibi nedenlerle yaz döneminde görülen enfeksiyonların sıklığı artar” dedi.
Uz. Dr. Nesriye Demirel, yaz enfeksiyonlarını ve yapılması gerekenleri ise şu başlıklarda aktardı:

"SEBZE VE MEYVELERİ YIKAMADAN TÜKETMEYİN

Yaz mevsiminde kaynağı güvenilir olmayan besinler, iyice yıkanmamış sebze ve meyveler, iyi pişmemiş yiyecekler, hijyenik koşullarda hazırlanmayan gıdalar karın ağrısı, bulantı, kusma, ateş ve ishalle seyreden enfeksiyonlara sebep olur. Bu tür enfeksiyonlar sıvı kaybına yol açar. Bu nedenle gıdalara çok dikkat etmek gerekir. Eğer bu tür bir durumla karşılaşıldıysa mutlaka uzman bir hekimden destek alınmalıdır.

KLİMALARIN BAKIMI YAPTIRILMALI

Yaz aylarında klimalar eğer düzenli bakımdan geçmemişse lejyoner hastalığına neden olabilir. Lejyoner hastalığı, klima, jakuzili havuz, havalandırma sistemleri gibi sistemlerden solunum yoluyla bulaşır. Leyjoner hastalığı hızlı ve ölümcül bir zatürreye dönüşme riskini de taşır. Bu nedenle klimaların bakımı düzenli yaptırılmalıdır.

aw945272-01.jpg

Banyolar, havuzlar, saunalar, hamamlar, jakuziler, suyla çalışan soğutma ve ısıtma sistemleri gibi sistemlerdeki kirlilik sayesinde yine lejyoner hastalığı görülebilir. Özellikle bu alanlarda depo suyu kullanılıyorsa suların kullanılmadan önce bir süre akıtılması ve sonradan kullanımına baktırılması önem taşımaktadır.

MANTAR ENFEKSİYONU DA TEHLİKE OLUŞTURUYOR

Yaz aylarında mantar enfeksiyonları da sıklıkla görülür. Temizliğinden emin olunmayan havuzlar sıklıkla nedendir. Bu nedenle havuzların klor ve ozonla düzenli temizlenmesi, temizlik yapılırken de havuza girecek insan sayısı hesaplanmalıdır.

SICAK ÇARPMASINI BASİT ADIMLARLA ÖNLEYİN

Sıcaklığın artışı ile birlikte güneşe maruz kalma ve sıcak çarpması ile seyreden ciddi durumlar yaşanabilir. Bu durum özellikle kronik hastalığı olanlar, yaşlılar ve çocuklar açısından daha tehlikelidir. Sıcak çarpması ve aşırı güneşe maruz kalınması durumlarında ateş, bulantı, kusma, baş ağrısı, bilinç bulanıklığı gelişir. Sıcak çarpmasını önlemek için bol sıvı, mineralli su tüketmek, gölge ya da klimalı ortamda bulunmak, gün içerisinde dışarı çıkmamak, çıkılacaksa bile ince ve açık renkli giysiler giyip güneş kremi kullanmak gerekmektedir."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.