Yaz sıcağına karşı serinletici besinler

Yaz sıcağına karşı serinletici besinler

Senem Köse Bektaş yazdı; Yaz sıcağına karşı serinletici besinler

Kış mevsiminde bazı yiyecekleri yediğimizde daha çok serin hissedebiliriz, yada vücut sıcaklığımızın artması için bedenimizi ısıtan yiyecekleri tercih ederiz. Elementi ateş olan yaz aylarının gelmesiyle birlikte, güneşin kavurucu sıcaklar da etkisini fazlasıyla hissettirmeye başladı. Yaz mevsiminde de bedenimizi serin tutabileceğimiz besinler mevcut. Aslında mevsiminde beslenmenin bir diğer önemi de vücut ısısının dengelenmesini sağlamak!

Beslenmek sadece karın doyurmak, açlığı tatmin etmek, nefsi köreltmek hatta zevk almak değil sadece....aynı zamanda bedenimizde bazı fonksiyonları, hormonları da düzenlemek, farkındalıkla beslenmek! Bilinçli ve farkındalıkla beslenmenin püf noktalarından en mühim olanı doğa ile uyumlu yaşamak...

Toprak ana bizlere meyvelerini, ürünlerini bunu en muazzam şekliyle sunuyor....Evrenin yaradılışının, tabiatın her daim bizleri koruyan kollayan sevgiyle ve merhametle saran bir anne gibi yaklaşan bu haline binlerce kez şükürler olsun...

Evet bizi hem ısıtan hem de soğuk tutan besinler mevcut. Vücudumuzu serin tutmak için onun su dengesini korumak çok önemli! Bu yüzden bedenin serin kalabilmesi için bu ateş gibi kavurucu sıcaklarda en mucizevi besin ise SU dur. Yeterli miktar almak, suyu kodlamak, enerjisinden faydalanmak....

Evet yaz sıcağı gerçekten canınızı mı sıkıyor? O zaman diyetinize serinletici yiyecekleri dahil etmeli ve vücudunuzu içten dışa doğru soğutmalısınız. Burada temel amaç, insanları beslenme yoluyla çevreleriyle uyumlu hale getirmektir. Basitçe ifade etmek gerekirse, ortam sıcakken, dengeli ve rahat bir ruh hali yakalayabilmek için serinletici besinler tüketilmelidir.

Serinletici yiyecekler, çok fazla su içeren yiyecekleri içerir. Bu nedenle, aşağıdaki listenin büyük ölçüde meyve ve sebzelerden oluşması şaşırtıcı değil.

Salatalık

Salatalığın %79'u sudur. Ayurveda'ya göre serinletici besinler arasındadır.

Domates

Domates de çok fazla su içerir. Ek olarak, hücreleri serbest radikallerden koruduğu varsayılan önemli antioksidanlar da içerirler. Sıcak bir çorba olarak bile domatesin serinletici etkisi korunmaktadır.

Ispanak & Yeşil Yapraklı sebzeler

Birincisi, çok fazla su içerirler. Öte yandan, birçok vitamin ve mineral. Bu kombinasyon üzerimizde serinletici bir etki yaratmaktadır.

Turunçgiller

Turunçgiller özellikle yaz aylarında popülerdir. Tadı yoğun, sulu, su dolu ve bol miktarda vitamin içerirler. Limon, kivi, ananas, mango ve muz en güzel örnektir.

Hindistan cevizi

Yaygın olarak tüketilen bir yiyecek olmasa da vücuda bol sıvı ve aynı zamanda bol miktarda vitamin ve mineral sağlar.

Kavun-Karpuz

Kavun ve karpuz mükemmel bir yaz atıştırmalığıdır. Yüksek su içeriği ve ferahlatıcı tadıyla serinleten en tatlı meyvelerdir.

Çilek

Çileğin %90'ı sudur. Mikrobiyomumuz için bol miktarda C vitamini ve lif içerirler.

Yoğurt

Yoğurt da Ayurveda beslenmesinde serinletici bir besin olarak görülmektedir. Yoğurdu lezzetli sebze çubukları için mükemmel sos olarak da kullanabilirsiniz.

Nane

Nane mentol içerir. Bu, canlandırıcı bir his yaratır ve bu nedenle özellikle serinletici bir gıda olarak uygundur.

Adaçayı

Adaçayı genellikle kış aylarında öksürük ve boğaz ağrısını tedavi etmek için kullanılır. Ama adaçayının yaz aylarında terlemeyi engelleyebileceğini biliyor muydunuz? İster çay olarak içebilir, isterseniz de duştan sonra bir bezle koltuk altlarınıza uygulayabilirsiniz.

Melisa

Limon otu aynı zamanda serinletici bir etkiye sahiptir ve aynı zamanda vücudunuz üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Bu, melisayı yaz aylarında iyi bir gece içeceği olarak mükemmel kılar.

Fesleğen

Fesleğende ayrıca serinletici bir etkiye sahiptir. Chia tohumlarına benzer şekilde hindistan cevizi sütü veya suda bir süre bekletip ardından puding olarak tüketebilirsiniz. Ayrıca omega-3 yağ asitleri, demir ve magnezyum gibi birçok besin içerirler.

Ayrıca bir miktar acı besinler ve sıcak çay terlemeyi sağlayarak vücut ısısını artırarak bedenin sıcaklığını düşürüp serinlemeyi sağlar.

Yazın enerjisi, parıltısı için, Şifanın gücü için kendine bir adım at... Işıltınızla var olun...Sevgilerimle

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.