Yazar Yusuf Atılgan, Konak'ta anıldı

Yazar Yusuf Atılgan, Konak'ta anıldı

Çok az sayıda eser vermiş olmasına, değeri çok geç anlaşılmasına rağmen, edebiyatımızın önemli, hatta efsaneleşmiş isimlerinden biri olan Yusuf Atılgan ‘Tedirgin Bir Yazar Yusuf Atılgan’ isimli panelle anıldı.

Çok az sayıda eser vermiş olmasına, değeri çok geç anlaşılmasına rağmen, edebiyatımızın önemli, hatta efsaneleşmiş isimlerinden biri olan Yusuf Atılgan ‘Tedirgin Bir Yazar Yusuf Atılgan’ isimli panelle anıldı. Konak Belediyesi tarafından Türkan Saylan Kültür Merkezi Benal Nevzat Salonu’nda gerçekleştirilen panele Semiramis Yağcıoğlu, Halil Şahan ve Murat Şahin katıldı. Panel’in kolaylaştırıcısı ise Hülya Soyşekerci’ydi.

Panelin kolaylaştırıcısı Hülya Soyşekerci, Yusuf Atılgan az ama öz yazdığını belirterek, “Ardında bıraktığı üç romanının yorumları ve derinlikli anlamlarıyla okurların zihninde sürekli çoğalmış, yazınımızın unutulmayanları arasında hak ettiği yeri almış, sıra dışı ve farklı bir yazardır” dedi.

SÖYLEŞİ KİTAP OLDU

Yusuf Atılgan’ı daha yakından tanıtmak için İhsan Bayram ile yaptığı söyleşiyi ‘Tedirgin Bir Yazar Yusuf Atılgan’ isimli kitapta toplayan Yazar Murat Şahin, ‘Söz uçar yazı kalır’ diyerek İhsan Bayram ile yaptığımız sohbetleri 2015 kitap yapmaya karar verdim. Yaptığımız söyleşiyi ‘Tedirgin Bir Yazar Yusuf Atılgan’ isimli kitapla okurlara sundum. Katkı koyan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Varoluşçuluğu benimseyen bir yazar olan Yusuf Atılgan’ın yaşamı boyunca çok fazla sayıda eser kaleme almadığını ancak var olanların da büyük eserler olduğunu dile getiren panelistler Yazar’ın kişiliğini, yazarlığa bakış açısını ve eserlerinin izdüşümünü salonu dolduran edebiyatseverlerle paylaştılar. Aylak Adam, Anayurt Oteli ve Canistan romanlarının bile onun yazarlığının büyüklüğünü göstermesine yettiğini dile getiren panelistler, söz konusu romanların çağın da ilerisine giderek hâlâ baskıları yapılan ender eserler arasında yer aldığına dikkat çektiler. Hem dili hem de yarattığı derin tipler ile Yusuf Atılgan, edebiyat dünyasının en önemli isimleri arasındaki varlığını koruduğu dile getirildi. Atılgan’ın ‘Anayurt Oteli’ adlı romanı Ömer Kavur tarafından 1987 yılında sinemaya aktarılmıştı. Yazarın Bodur ve Minareden Öte isimli iki öyküsü ve bir de Çıkış Gecesi isimli piyesi bulunmaktadır.

İÇ GÖZLEM YAPAN BİR YAZAR

1921 yılında Manisa’da doğan Yusuf Atılgan 1989 yılında kalp krizi sonucu İstanbul’da hayatını kaybetti. Yazarın ömrü Canistan adlı romanını tamamlamasına yetmemiştir. Yazarın yazdığı şiirleri ve öyküleri birçok dergide ve gazetede yayımlanmıştır. Yazar, en önemli eserleri Aylak Adam ve Anayurt Oteli’nde psikolojik yabancılaşma ve yalnızlık temasını başarıyla işlemiş; Anayurt Oteli’ndeki Zebercet Aylak Adam’daki C çok özgün karakterler olarak Türk edebiyatının şahıs kadrosunun unutulmazları arasında yerini almıştır. Yusuf Atılgan romanlarında iç gözlem tekniğini kullanmış ve bireyin ruh halini son derece başarılı bir şekilde okuyucusuna ulaştırmıştır.

Atılgan dostlarıyla sohbetinde sık sık, “Benim yazarlığımdan daha önemlisi günlük yaşamımdır. O benim için daha önemli. Günlük yaşamımdaki bazı ilişkiler. Bunlar için yazarlığımı feda edebilirim. Zaten böyle olmasa daha çok yazardım” dediği de not olarak düşüldü.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.