Yazganoğlu, "Enflasyonda görünmeyen risk ÜFE'de"

Yazganoğlu, "Enflasyonda görünmeyen risk ÜFE'de"

2018 yılı enflasyonunun Tüketici Fiyat Endeksi’nde (TÜFE) %20,3, Üretici Fiyat Endeksi’nde (ÜFE) %33,64 olarak gerçekleşmesi, bu yıl ekonomide enflasyonist baskının devam edeceğini gösteriyor.

Alman endüstriyel yapı otomasyonu ve akıllı ev sistemleri üreticisi Becker Antriebe Türkiye’nin Genel Müdürü Erdinç Yazganoğlu, Türkiye’deki enflasyonun talepten değil, dövizdeki artışın maliyetlere yansımasından kaynaklandığını hatırlatarak, “Enflasyonda görünmeyen risk TÜFE ve ÜFE arasında %13’ü aşan farkta yatıyor. İki enflasyon verisi arasındaki makasın 2 ilâ 3 puanı geçmemesi gerekiyor. Ekonomi yönetimi ve şirketlerin normalin çok üzerindeki bu farka çok dikkat etmeleri gerekiyor.” dedi. 

Enflasyonda son üç ayda yaşanan düşüşün, “Eylül ayında açıklanan Yeni Ekonomik Programın (YEP) önemli bir başarısı” olduğunu belirten Yazganoğlu, 2019 yılında ise ekonomide enflasyonist baskının devam edeceğinin görüldüğünü vurguladı. 

“ENFLASYONUMUZ 4 KAT FAZLA”

Açıklanan enflasyon rakamlarında, imalat sanayisindeki maliyet artışının tüketicilere tam olarak yansımadığının görüldüğünü kaydeden Yazganoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: 

“Her ne kadar son üç ayda düşüş trendi yaşasak da yüzde 20,3 seviyesindeki enflasyon, bizim ligimizdeki ülkeler için çok yüksek bir oran. Enflasyonda AB ortalamasının %2, OECD ortalamasının %2.8, ABD’nin %2.9, bizim de içinde yer aldığımız gelişmekte olan ülkeler ortalamasının %4.8 olduğunu dikkate aldığımızda, yaklaşık dört kata yakın bir enflasyondan söz ediyoruz. Hükümetimizin enflasyonu düşürmeye öncelik vermesini alkışlarken, reel sektör üzerindeki maliyet baskısını hafifletecek önlemlerin de alınmasını bekliyoruz.” 
Türkiye’nin “üretim ve ihracat odaklı” büyüme stratejisine yeniden sahip çıkması gerektiğini kaydeden Erdinç Yazganoğlu, büyüme ve işsizlikte sürdürülebilir başarı için yapısal reformlara öncelik verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Yazganoğlu, sektörlerinde nitelikli işgücüne duyulan büyük ihtiyacı her fırsatta dile getirdiklerini belirterek, katma değeri yüksek üretim ve ihracatta nitelikli işgücünün mutlak bir gereklilik olduğunu sözlerine ekledi.  

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.