YEKA yerli üreticiye cesaret verdi

YEKA yerli üreticiye cesaret verdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın çıkardığı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) Yönetmeliği ile artık yenilebilir enerji kaynak alanları oluşturulacak.

Bu sayede hem güneş, hem de rüzgar enerji santrallerine dayalı elektrik üretiminin gerçekleştirilmesi hız kazanarak, yerli enerji üretimi ile dışa bağımlılık azalacak.


Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 20’sini karşılayan İzmir’in Çeşme ilçesinde 80 milyon TL'lik yatırımla kurulan ABK Çeşme RES’in Proje Koordinatörü Erman Kaya, çıkartılan Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) Yönetmeliği’nin enerji santrallerine dayalı elektrik üretimini artıracağına dikkat çekti.


YERLİ ÜRETİM CARİ AÇIĞI DÜŞÜRECEK
Türkiye’nin artan elektrik ihtiyacını karşılamada yenilenebilir enerjinin hükümet politikası olarak desteklendiğini belirten Kaya, daha fazla ve daha hızlı yatırım yapılmasını sağlayacak olan YEKA ile yerli üretimin gerçekleştireceğini belirterek, “Hükümetimizin enerji politikasında yenilenebilir enerji başı çekmektedir. Bu politika çerçevesinde Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) çıkacak. Bu da ülke ekonomisine katkı sağlayarak hem cari açığı giderek düşürecek hem de enerji üretiminde yerli parçaların da önünü açmış olacak” dedi.


DIŞA BAĞIMLILIK AZALACAK
Enerji sektöründe prosedürlerin yavaş ilerlediğini ve bunun da önüne geçmek için hükümetin YEKA ile bu yönde adım attığına işaret eden Erman Kaya, “Bu sayede hükümetimiz kaynak alanlarını belirliyor. Artık lisanslama diye bir şey kalmayacak, bütün izin aşamalarını hükümetimiz verecek ve biz hemen işe koyulup, ülke ekonomisinin kurulu gücünü arttırabileceğiz. Mevcut durumda santraller en az 3-4 seneden önce faaliyete girmiyor. Ama YEKA ile birlikte artık bu 3-4 yıllık süreçleri yarı yarıya indirmiş olacağız. Hem zamandan tasarruf edeceğiz hem de ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla yerli üretimin önünü açmış olacağız. YEKA bölgeleri dediğimiz zaman artık küçük bölgeleri konuşmayacağız. 1000 megavattan bahsediyoruz. Kaynak alanları ne kadar artırılırsa kurulu gücümüz de o kadar artacak. Tabi ki bu da dengeyi değiştirecek. Çünkü şu anda cari açığımız büyük ve bu da zaten dışarıdan almış olduğumuz doğalgazdan kaynaklanıyor. Yerli katkılarla ürettiğimiz elektrikle dışa bağımlılık azalacak” diye konuştu.
ELEKTRİK FATURALARI DÜŞECEK
Yerli enerjinin daha fazla kullanılır hale gelmesinin vatandaşın cebine de yansıyacağını kaydeden Kaya, “Yenilenebilir enerji istiyoruz. Çünkü hammaddesi doğa, herhangi bir şekilde atığı yok. Bundan dolayı ithalat azalacak çünkü hammaddemizi doğamız veriyor. Bu anlamda YEKA ile birlikte inşallah yenilenebilir enerjinin önü açılacak ve üretimlerimiz artacak. Bu da vatandaşın cebine kısa vadede zaten yansıyacaktır. Elektrik faturaları da günden güne düşecek. Bundan sonraki etaplarda da yenilenebilir enerjinin önü açılacak ve yerli üretim ile bu halka da yansıyacak” ifadelerini kullandı.


YENİLENEBİLİR ENERJİNİN YÜZDE 20'Sİ İZMİR'DE
Türkiye’nin toplam rüzgar enerjisi kurulu gücünün 5150 MW olduğunu aktaran Kaya, bunun neredeyse %20’sinin sadece İzmir’de olduğunu ifade etti. İzmir’deki kurulu rüzgar enerjisi gücünün son kabuller ile 1000 MW’ı geçtiğini ifade eden Kaya sözlerini şöyle sürdürdü.
“Türkiye’nin 10 bin MW denizde, 38 Bin MW karada olmak üzere toplam rüzgar potansiyeli 48 bin MW. Şu an karadaki potansiyelin %14’ünü yani 5150 MW’ını kullanıyoruz. Elektrik İşleri Etüt İdaresi’nin verilerine göre İzmir’de 12 bin MW potansiyel bulunmakta. İşletmedeki RES’lerin %38’i Ege Bölgesinde yer almakta olup inşaat halinde olan RES’lerin %50-70’i de Ege Bölgesi’ndedir. İnşaat halinde ki RES’lerin %27’si İzmir’dedir. Bu rakamlar bize şunu gösteriyor; yenilenebilir enerjinin önemi artmakta olup gerek ülkemizin enerji bağımsızlığı gerekse dünyamızın iklim değişikliği ile mücadelesinde İzmir, ülkemizin yenilenebilir enerji başkenti olma yolundadır”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.