Yemek yerken yağ yakmak mümkün mü?

Yemek yerken yağ yakmak mümkün mü?

Senem Köse Bektaş yazdı

Yemek yerken yağ yakmak? Bu mümkün mü? Doğa bize kilo vermeyi kolaylaştıran çeşitli yağ yakan yiyecekler sağlar. Bu yazımda yağ yakımını hızlandıran 10 besinden bahsedeceğim. Vücut yağ oranınızı azaltmak istiyorsanız, bu besinler içinden kendinize uygun olanı, alerji, şişkinlik ,gaz yada bir başka problem yaratmayan yağ yakıcı besinler mutlaka menünüzde olmalıdır.

Ancak, aşırıya kaçmamalı düzenli ve dengeli bir şekilde tüketim sağlanmalıdır ve de bir hastalığınız var ise bir uzmandan yardım almanız önemlidir.

  1. Metabolizma için ‘’Kahve’’

Kahve gerçek bir yağ yakıcıdır: Kalorisizdir ve kan dolaşımını uyarır. Kan damarları genişler, kalp atışı hızlanır ve organlara daha iyi kan verilir. Daha fazla yağ asidi dolaşıma girer ve parçalanır.

Kahvenin ayrıca idrar söktürücü bir etkiside vardır, bu da daha sık tuvalete gitmemiz gerektiği anlamına gelir. Genel olarak, kahve metabolizmayı hızlandırır, fakat maksimum fayda için şekersiz ve sütsüz içilmesi gerekir.

  1. Kalori tüketimini arttıran ‘’Su’’

Suyun kalori tüketimini arttırdığı, Gıda Araştırmaları Enstitüsü tarafından kanıtlandı. Yapılan çalışmada katılımcılar, oda sıcaklığında yarım litre su içti ve ardından yarım saat boyunca enerji harcaması yüzde 30 arttı. Çalışmada ortaya atılan varsayım ise; suyun, metabolizmayı düzenleyen sempatik sinir sistemini uyarmasıydı. Ayrıca yemeklerden 30 dk önce içilen su su mideyi doldurduğu için daha az yemeye de sebep olmaktadır.

  1. Yağ yakmak için ‘’Yeşil çay’’

Yeşil çayda birçok polifenol vardır. Polifenoller vücuttaki yağ kullanımını iyileştirir ve böylece yağ yakımını artırır. Yeşil çayın içerdiği antioksidanlar vücudu içten dışa temizler ve metabolizmayı uyarır. Ve yeşil çay kalori içermez!

  1. Metabolizmayı uyaran ‘’Acı Biber’’

Acı biber, antioksidanlar ve C vitamini bakımından zenginidir. Pul biberde bulunan kapsaisin; metabolizmayı uyarır ve vücut ısısını arttırır. Bu şekilde vücutta biriken yağ hücrelerinin yok edilmesine yardımcı olur.

  1. Kalsiyumun gücü ‘’Yoğurt’’ ve ‘’Ayran’’

Kanada'daki araştırmacılar, kalsiyumun kilo vermeye yardımcı olabileceğini buldu. Ayranda ve yoğurtta diğer süt ürünlerine göre çok fazla kalsiyum vardır ama yağ oranı diğer süt ürünlerine göre daha düşüktür.

  1. Açlığa karşı ‘’Bakliyat’’ ve ‘’Tam tahıl’’

Bakliyatların lif oranı yüksektir ve yavaş yavaş sinidirilir ve bu şekilde kan şekeri seviyesini kanda sabit tutar. Baklagiller sizi uzun süre tok tutar ve ani açlık krizlerinizi önler. Vücudumuzda sistemlerin yaşamsal faaliyetlerimizin yürütülmesi için enerji ihtiyacımız vardır. Bunun için tam tahıl ürünleri seçmek iyi bir tercih olacaktır çünkü vücudumuz faaliyetleri için kaloriden iki kat daha fazla enerji kullanır.

  1. Uzun süre tok tutan ‘’Yumurta’’

Çok önemli bir protein kaynağı olan, anne sütünün besin değerine en yakın olan yumurta uzun süre tokluk hissi verirken yağ yakımını da arttırır. Ancak sarıların kalorilerinin o kadar düşük olmadığını belirtmekte fayda var. Sabahları yüksek kalorili bir kahvaltı yerine güne yumurta ile başlamak yağ yakımı için muhteşem bir adım olacaktır.

  1. Antioksidan ve C vtaminin gücü ‘’Meyveler’’

Meyveler antioksidanlar ve C vitamini bakımından zengindir. Taze meyve, aynı zamanda çok su içerdiğinden herhangi bir diyetin önemli bir parçasıdır. Kilo kontrolünüzde ve yağ yakımınıza destek olabilecek meyveler arasında; kavun, karpuz, turunçgiller (greyfurt, portakal, limon), elma, üzüm en iyi seçeneklerdir.

Ancak meyveleri ölçülü tüketmeye özen gösterin. Şeker oranı yüksek olduğu için kan şekerinizde yükselmelere neden olabilir. İşin sırrı her zaman dengeli ve yeterli beslenmekte...

  1. Damarlarda yağ birikmesiyle mücadele eden ‘’Balık’’

Balıkta yağ yakıcı bir besindir. Denizden gelen ve küçük balıklar tercih edilmelidir. Çünkü bu balıkların Omega 3 oranı daha yüksektir. Ve Omega 3 damarlarda ve atardamarlarda yağ birikmesiyle mücadele eder.

  1. Organizmada yağ miktarını azaltan ‘’Kereviz’’

Kereviz organizmadaki yağ miktarını azaltır ve vücuda bol miktarda su ve lif sağlayarak sindirime yardımcı olur. Kereviz en iyi yağ yakıcı gıdalardan biridir çünkü vücut sindirmek için tükettiğinden daha fazla enerji kullanır.

En çok hangisini seviyorsanız yemekten en çok hangilerinden keyif alıyorsanız farklı lezzetleri oluşturmak sizin elinizde...

Şifanın gücü için kendine bir adım at .... Işıltınızla var olun...Sevgilerimle

Senem Köse Bektaş

Holistik Beslenme Danışmanı /Theta Healing Uygulayıcısı Gıda Mühendisi

İnstagram @holistikmuhendis

Twitter @senemkose14

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.