Yemeklerle mesafenizi koruyun!

Yemeklerle mesafenizi koruyun!

Avrasya Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Işık, bayramda dikkat edilmesi gereken noktaları anlatıyor.

Ramazan ayı ile birlikte beslenme saatlerimiz ve alışkanlıklarımız büyük ölçüde değişiyor. Öğün sayısının değişmesi ve beslenme düzenindeki azalma metabolizmada değişikliklere neden oluyor. Ramazan’ın bitişiyle beraber mide ağrılarından kaçınmak ve metabolizmayı eski düzenine çevirmek için beslenmeye dikkat etmek oldukça önemli. 

Şerbetli gıdalar mide ağrılarına neden olabilir

Mide, besinlerin belli bir süre tutulduğu ve gıdaların ayrıştırılarak sindirimin kolayca gerçekleşmesine yardımcı olan organdır. Diyaframın altında, karın boşluğunun üst sol bölgesinde bulunan mide, oldukça karışık ve birden fazla kimyasal reaksiyonla desteklenen çalışma sistemine sahiptir.  Dolayısıyla birçok farklı nedene bağlı olarak mide ağrıları gelişebilir. Özellikle de pişirme yöntemi olarak haşlama ya da ızgara tercih edilmeyen kırmızı et tüketiminin fazla olduğu durumlarda, şerbetli tatlıların çok tüketildiği bayramlarda şiddetli mide ağrıları yaşanabiliyor. 

Fazla yiyecek tüketmek;

  • Tansiyon problemleri,
  • Şişkinlik, 
  • Şeker hastalığı, 
  • Kalp-damar hastalıkları
  • Sindirim sistemi rahatsızlıklarına (mide yanması, reflü, gaz problemleri vb.) neden oluyor.

Bayramda beslenmeye dikkat edilmeli

Ramazan ayı ile birlikte alışkın olduğumuz beslenme rutininden belli bir süre kopmuş oluyoruz. Ramazan ayının bitip ardından Ramazan Bayramı’nın gelmesi ise vücudumuzu komplike bir sürece zorluyor. Bayramla birlikte sofraları süsleyen yemekler her ne kadar cezbedici olsa da dikkatli olmakta yarar vardır. Özellikle de kırmızı et tüketimine… Kırmızı et her ne kadar protein, demir ve B12 vitamini açısından değerli bir besin kaynağı olsa da aşırı tüketiminde kanda kolesterolün ve ürik asidin artmasına yol açabiliyor. Kanda bu maddelerin artışı, kalp hastalıkları ile gut hastalığının ilk habercileri arasında bulunuyor. Bunun önüne geçmek için bilinçsiz et tüketiminin önüne geçilmesi gerekiyor.

Ramazanda aldığınız kaloriden daha azını alın

Bayram süresince yüksek miktarda kalorili, yağlı ve şeker içeriği yüksek besinlerin tüketimi şişkinlik, tansiyon problemleri olmak üzere, sindirim sistemi rahatsızlıklarına (mide yanması, reflü, gaz problemleri vb.), şeker hastalığı, kalp-damar hastalıklarına neden olmaktadır. Bu sebeple beslenme düzeninize her zaman olduğundan daha fazla dikkat etmeli ve Ramazan boyunca aldığınız kaloriden daha az almasınız.

Bunların yanında;

  • Bol bol su tüketilmeli,
  • Yağlı yiyeceklerden kaçınılmalı,
  • Ara öğünler atlanmamalı,
  • Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmeli,
  • Çay ve kahve tüketimine sınırlama getirilmeli,
  • Diyabet veya kalp hastaları özel diyet programını kesinlikle bozmamalı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.