Yen Dolar Karşısında 18 Ayın En Güçlü Seviyesinde

Yen Dolar Karşısında 18 Ayın En Güçlü Seviyesinde

Japon Yen'i dün akşam itibariyle son çeyrekte kazancını arttırarak, Amerikan Dolar'ı karşısında son 18 ayda en güçlü seviyesine yükseldi.

Japon Yen'i son çeyrekte yükselişte olan kazancını arttırarak, dolar karşısında ilk çeyrekte son 18 ayda görülmeyen bir seviyeye yükseldi. Para politikasının para birimi zayıflatması karşısında endişeleri arttıran yenin 18 ay sonundaki bu durumu sabah saatlerinde düşüş gösterse de uzmanlar son çeyrek içerisinde yene karşı uygulanan zayıflatma politikasının ilk çeyrekte başarısız olduğu görüşüne sahip.

Son çeyrekte yetersiz kalan para zayıflatma politikalarının ardından ilk çeyrekte 6.8 gibi yüksek bir yükseliş gösteren Japon yeninin, 3 yıllık teşvikin de fiyata dahil olduğu izlenimini yarattı. Yenin yükselişiyle beraber yatırımcılar küresel ekonominin durumuna yönelik olarak yen satın almaya yönelmiş, Japonya Merkez Bankası (BOJ) ise sürpriz negatif faiz oranı uygulama politikası uygulayarak, yendeki ralliyi durdurmaya çalışmıştı. Son çeyrek ve ilk çeyrek durumları kıyaslandığında Japon Merkez Bankası'nın bu çabasında başarısız olarak para birimindeki ralliyi engelleyemediği gerçeği ortaya çıktı.

Küresel olaylar yenin yönünü belirlemekte BOJ'dan daha etkili olabilir

Tokyo merkezli Tokyo-Mitsubishi Bankası, yıl sonuna kadar yen dolar kurunun 110 düzeyine çıkması beklentisinin açıkladı. Öte yandan bankanın döviz stratejisti Lee Hardman, daha fazla radikal önlemler alınması gerektiğini söyleyerek, Japonya Merkez Bankası'nın para zayıflatma politikalarındaki beceriye olan güvenin azaldığını söylemenin yanlış olmayacağını belirtti. Küresel olayların Japon Yen'inin yönünü belirlemek konusunda BOJ'dan daha belirleyici konumda olabileceğini belirten Hardman, yenin daha çok düşüşten alım fırsatı olarak görünebileceğini ifade etti.

Yen bu sabah düşüş gerçekleştirmiş olsa da dün akşam saatlerinde yüzde 0,4 oranında değer kazanarak dolar başı 111.23 seviyesine yükselmişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.