Yeni bir dönem başlıyor!

Yeni bir dönem başlıyor!

Türkiye ile İngiltere arasında serbest Ticaret Anlaşması yapılacak. Birleşik Krallık ile Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) imza töreni saat 15.30'da başlayacak.

Türkiye ile İngiltere arasında serbest Ticaret Anlaşması bugün saat 15.30'da imzalanacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün gerçekleştirilen Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada İngiltere ile bugün imzalanacak anlaşmaya değindi ve "Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İngiltere ile Serbest Ticaret Anlaşması, Gümrük Birliği Anlaşması'ndan sonraki en önemli ticari anlaşmamız olacaktır. 2021 yılından itibaren hem Türkiye'nin hem İngiltere'nin kazanacağı yeni bir dönem başlıyor." ifadelerini kullandı

İki ülkenin imzalayacağı anlaşma, Ankara ve Londra arasındaki mevcut ticaret koşullarının devamını sağlayacak.

İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanı Liz Truss, çok yakında iki ülke arasında özel bir anlaşma yapılmasından umutlu olduğunu söyledi.

Truss yaptığı yazılı açıklamada, "Bu hafta, gümrüksüz ticaret düzenlemelerini imzalamayı bekliyoruz ve bu ticari ilişkimizi destekleyecek. İngiltere'de imalat, otomotiv ve çelik endüstrilerinde binlerce işe netlik sağlayacak" dedi.

Truss ayrıca, "Şimdiyse İngiltere ve Türkiye arasında yakın gelecekte mahsus bir İngiltere-Türkiye ticaret anlaşması yapılması için Türkiye'yle birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyoruz" diye de ekledi.

"YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan anlaşma ile ilgili hem Türkiye'nin hem de İngiltere'nin kazanacağı yeni bir dönemin başladığını belirterek, "Yüksek katma değerli yatırımlarla cari açığımızı kapatıyor, dış finansman ihtiyacımızı azaltıyoruz" dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan STA'nın, AB ile Gümrük Birliği anlaşması sonrasında Türkiye'nin imzaladığı en önemli anlaşma olduğuna dikkat çekerek, "2021 yılından itibaren hem Türkiye'nin hem de en önemli ticaret ortaklarımızdan biri olan Birleşik Krallık'ın (BK) karşılıklı olarak kazanacağı yepyeni bir dönem başlıyor" diye konuştu.

İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanı Liz Truss ise anlaşma ile ilgili, "Yeni anlaşma ile gümrüksüz ticaretin devamlılığını sağlayıp, ticari ilişkileri geliştirmesini umuyoruz. Bu anlaşma, Birleşik Krallık'ta tekstil, otomotiv ve çelik sanayide binlerce kişi için iş güvencesi anlamına geliyor" dedi.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Tolga Dağlaroğlu, Türkiye ile İngiltere arasındaki bu anlaşmanın çok büyük bir olay olduğunu ifade ederek dikkat çeken açıklamalar yaptı

"BREXİT'İN EN ÇOK YARAR SAĞLADIĞI ÜLKELERDEN BİRİSİ TÜRKİYE"

Bu anlaşma ile Brexit'in en çok yarar sağladığı ülkelerden birinin Türkiye olduğuna dikkat çeken Dağlaroğlu, "Türkiye'nin senelerdir istediği ve AB ile yapamadığı tarifesiz kotasız bir anlaşma. Tarımsal olmayan ürünler hariç diğer bütün alanlarda tarifesiz bir anlaşma. Tabi bu bir süreklilik anlaşması. Türkiye ve İngiltere arasındaki dış ticaret hacmi 19 milyar sterlin. Bu anlamda baktığımızda Türkiye'nin ikinci büyük ihracat pazarı İngiltere. Beyaz eşyada da ikinci büyük ihracat pazarı. İmalattan otomotive çelik endüstrisine kadar birçok ülke buraya ihracat yapıyor. Ağırlıklı olarak beyaz eşya. Dolayısıyla tarifesiz kotasız bir anlaşma son derece önemli.

İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanı Liz Truss'ın açıklamaları 'Kazan kazan' ilkesine dayalı bir anlaşma olduğunu söylüyor. Aslında bu çok büyük bir olay" diye konuştu.

"TARİFESİZ KOTASIZ OLMASI SON DERECE ÖNEMLİ"

Türkiye-İngiltere arasındaki bu STA anlaşmasının çok büyük bir olay olduğunu vurgulayan Dağlaroğlu, anlaşmanın Türk şirketlerine önemli avantajlar getirebileceğinin altını çizerek, "Bir kere tarifesiz kotasız olması çok önemli. Yani burada eğer biz ürünlerimizi İngiltere'ye sokabilirsek, İngiltere'de çok büyük bir pazar. Dolayısıyla bizim açımızdan katkısı son derece olumlu olur. İmalat sanayiden çelik endüstrisine kadar birçok alanda ihracat gerçekleştiriyoruz. Ürün çeşitliliği açısından ayrı bir önemi var. Pandemi dolayısıyla turizm gelirlerinde azalma var. Dolayısıyla yeni ürünlerle oraya girmemiz son derece faydalı olacak" açıklamasını yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.