"Yeni ekonomi programında uygulama çok önemli"

"Yeni ekonomi programında uygulama çok önemli"

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye ekonomisinin oldukça dalgalı bir süreçten geçtiğini belirtti.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye ekonomisinin oldukça dalgalı bir süreçten geçtiğini belirterek “Bu süreçten beklentiler olumsuz etkilenirken, fiyatlama davranışları da bozuluyor” dedi. Başkan Yorgancılar “Piyasalar Merkez Bankasının yüksek faiz artışı kararının ardından açıklanacak yeni ekonomi programına odaklanmıştı. Bunun da başlıca gerekçesi böylesi sisli bir ortamda Programın adeta kılavuz işlevi görecek olmasıydı. Açıklanan program incelendiğinde gerek amaçlar gerekse politikalar boyutuyla bu işlevi önemli ölçüde göreceği anlaşılmaktadır. Programın özellikle büyüme boyutunda gerçekçi olduğu söylenebilir. Kamunun tasarrufta öncü rolü üstlenecek olması da son derece önemli. Şimdi sıra öngörülen tedbirlerin kararlılıkla hayata geçirilmesinde. Böyle yapıldığında döviz piyasalarında istikrar sağlanabilecek, ekonomi yeniden daha yüksek büyüme patikasına girecektir.” diye konuştu.

İki önemli sorun

Türkiye’nin kısa vadede acil ve öncelikli iki sorunu olduğunu da vurgulayan EBSO Başkanı Yorgancılar  “Bu öncelikli iki sorun kurlarda istikrar ve enflasyonun tek hanelere düşürülmesidir. Bunlar gerçekleştirildiğinde faizlerin de gerilemesi ve yatırım ikliminin yeniden bahara dönmesi mümkün olabilecektir. Yeni Ekonomi Programında buna imkan verecek önlemleri görmek, özellikle enflasyona gereken önemin verildiği görmek bizi mutlu etti. Ancak geçmişte ve halen yaşadığımız süreçlerden de gerekli dersleri çıkarmamız, bir daha da yerli üreticinin rekabet gücünü zayıflatan düşük reel kur dönemine dönmememiz gerekiyor. Programda enflasyon hedeflerinin az da olsa altında bir kur artışı öngörülmesi bizleri biraz düşündürmüştür. İhtiyacımız olan şey reel döviz kurlarında istikrar, düşük enflasyon, düşük faiz ve yatırım çekişli ihracata yönelik büyümedir. 

Programda cari açığı düşürmek için ithalata bağımlılığın azaltılmasına ve ihracatın artırılmasına yönelik önlemleri çok önemli ve anlamlı buluyoruz. Bu noktada biz sanayicilere önemli görevler düşüyor. Bizler de bu görevleri devletin desteği ve yol göstericiliğinde yerine getirmeye çalışacağız. Yapılması gereken öncelikli sektörel yatırımlar için uygun mikro-klimanın yaratılmasıdır. Biz İzmirli sanayiciler olarak bir araya gelecek ortak akıl ile bu süreçte üstlenebileceğimiz rolleri, ithalatın azaltılmasına katkı verebileceğimiz sektörleri belirleyeceğiz” dedi.

Vatandaşlar da desteklemeli

Programın beklentileri genel olarak karşıladığını da sözlerine ekleyen Başkan Yorgancılar “Bugüne kadar ki en gerçekçi ekonomi programlarından biri ile karşılaştık. Ekonomik birimlerin beklentilerinin iyileşmesi ve ekonomik iklimin normale dönmesi için uygulama çok önemli hale geldi. Ayrıca programın detaylarını da görmemiz gerekiyor. Ancak tüm vatandaşların da programa destek vermesini diliyoruz” dedi. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.