Yeni yılın ilk sorusu; Gaziemir’de neler oluyor?

Yeni yılın ilk sorusu; Gaziemir’de neler oluyor?

Asya Yaşarikiz yazdı; Yeni yılın ilk sorusu; Gaziemir’de neler oluyor?

Gaziemir, Emrez Mahallesi’nde Aslan Avcı Döküm Sanayii T.A.Ş. şirketine ait radyoaktif atıklar ortaya çıktığında yıl 2007 idi. Bu atıkların alandan kaldırılmasını konuşmaya başladığımızda yıl 2017 idi.

Bu konuda çok konuşuldu, çözümler arandı.

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, 2021 yılında soruna dikkat çekmek amacıyla Duran Adam Eylemi gerçekleştirdi. TMMOB’a bağlı odalar, belediye başkanları da destek verdi; ama ne yazık ki konu uzun bir süredir gündemde değil.

500 binden fazla atık madde barındıran alan bu yüzden İzmir’in Çernobili olarak bile adlandırıldı.

Şimdiyse, alanda bir firma temizliğe başlamış ama kim denetliyor?

Kimse.

Konuyla ilgili, avukat Arif Ali Cangı ile görüştüm. Cangı, alanda yaptığı radyasyon taramasında normal değerin 7 bin 291 katı radyasyon tespit etmişti.

Ondan aldığım bilgiye göre, şu an alanda yapılan çalışmaları denetleyen bir kurum yok, kimin denetlediğine dair bildirilen resmi bir bilgi de yok.

Neler oluyor?

Avukat Cangı, alanın temizlenme aşamasında denetim olması gerektiğini, bu yüzden de İzmir Valiliğine Ali Osman Karababa’yı önerdiklerini ancak talebin Valilikçe reddedildiğini söyledi.

Alanda yapılan, yapılacak olan işlemlerin bağımsız, sivil bir denetime açık olması gerekmiyor mu? İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Gaziemir Belediyesi’nin yetkilerini kullanıp, alanda yapılan çalışmaları denetlemesi gerekmez mi? Buna TMMOB gibi meslek odaları da dahil edilmesi gerekmez mi?

Bugün 9 Eylül Gazetesinde Didar Demirci imzasıyla çıkan haberde Gaziemir Belediye başkanı Halil Arda, kendisinin konuyla ilgili bilgilendirilmediğini konuyu basından duyduğunu ve şu an alanda ne yapıldığını bilmediğini söylemiş.

Halil Arda, uzun bir süre konuyu gündemde tuttu, destek bekledi, çok da bulamadı.

Şimdi Halil Arda’ya kimler destek verecek ve sivil bir denetim için Bakanlığa baskı yapacak?

Kaldı ki, o alanın nasıl temizleneceği merak konusu. Söz konusu olan radyoaktif madde. Bunlar dağlarda, beton çeliklerde saklanan çok tehlikeli atıklar.

Ayrıştıracaklar mı, taşıyacaklar mı?

Bir gazeteci olarak bunlar benim merakım, ama bu şehirde yaşayan herkes bu konuyu sahiplenip, sorular sormalı ve cevap talep etmeli.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.