Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı, Meclis Gündeminde

Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı, Meclis Gündeminde

CHP'li Gürer, Niğde/Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi yenilenebilir enerji kaynak alanına ilişkin çalışmaların hangi boyutta olduğunun açıklanması amacıyla, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2015 yılından bu yana gündemde olan ancak aradan geçen süre içinde faaliyete geçemeyen Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ile ilgili çalışmaların hangi boyutta olduğunun açıklanması amacıyla, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

Milletvekili Gürer'in soru önergesini cevaplayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca 2018 yılında, Bor ilçesinde bulunan 2.553 hektarlık alanın, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) olarak ilan edildiğini belirtti. Bakan Varank, bundan sonraki süreçte yatırımcıların belirlenmesiyle ilgili çalışmaların başlayacağını ifade etti.

Milletvekili Gürer, 2015 yılında, Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edilen Niğde/ Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi yenilenebilir enerji kaynak alanının, 29.09.2018 tarih ve 30550 sayılı resmî gazete yayınlandığını hatırlatarak, şu sorularının yanıtlanmasını istedi:

“Bor ilçesine bağlı Badak ve Seslikaya köyleri sınırları içerisinde bulunan 2537 hektarlık alan üzerinde Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi yenilenebilir enerji kaynak alanının tamamlanması ve faaliyete geçmesi için ön görülen tarih nedir? 1250 kişilik istihdam olanağı sağlayacağı belirtilen bu yatırım için işçi alımının hangi tarihler arasında yapılması planlanmaktadır?”

fotograf-1.jpeg

Arazilerin Mera Vasfı Ortadan Kaldırıldı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Niğde-Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesinin 09/11/2015 tarihli ve 2015/8241 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile ilan edilmesini takiben Bakanlığımızca Niğde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü (Mülga) tarafından başlatılan süreç sonucunda bölgedeki arazilerin mera vasıfları kaldırılarak bahse konu alan tahsise hazır hale getirilmiştir” hatırlatmasında bulundu.

2018’de Resmi Gazetede Yayımlandı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca 29/09/2018 tarihli ve 30550 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren karar neticesinde, 2.553 hektarlık alanın, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) olarak ilan edildiğini belirten Bakan Varank, “YEKA Mevzuatı gereği bundan sonraki süreçte, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Endüstri Bölgesi/YEKA olarak ilan edilen bölgede yer alacak yatırımcıları belirleyecektir. Bunun ardından Bakanlığımızca onaylanacak imar ve parselasyon planlarına göre oluşacak parseller yatırımcılara tahsis edilecektir. Oluşturulacak istihdamın miktarı ve şekli ise, yatırımcıların belirlenmesinin ardından belli olacaktır” ifadelerini kullandı.

Gürer: “6 Yıldır Bir Faaliyet Yok”

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise YEKA ile ilgili olarak 6 yıldır çalışmaların sürdürülmesine rağmen bugüne kadar herhangi bir faaliyete başlanılmamasının bu konuyla ilgili beklentileri de düşürdüğünü belirtti.

Gürer, aynı tarihte YEKA olarak belirlenen Karaman ilindeki bölgenin yatırımcılarla dolduğunu da sözlerine ekledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.