Yerel Yönetimler ve Yaşlı Politikaları Çalıştayı Sona Erdi

Yerel Yönetimler ve Yaşlı Politikaları Çalıştayı Sona Erdi

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ege Geriatri Derneği'nin katkılarıyla Kent Konseyi, Sağlıklı Yaşlanma ve Yaşlı politikaları Çalışma Grubu tarafından düzenlenen “Yerel Yönetimler ve Yaşlı Politikaları” Çalıştayı yapıldı.

İzmir Kent Konseyi’nde düzenlenen Çalıştaya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Prof. Dr. Suat Çağlayan, Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Adnan Akyarlı, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek, CHP Yaşlı Politikaları Çalışma Grubu Üyesi Dr. Aylin Yaman, Ege Geriatri Derneği Başkanı Doç. Dr. Sevnaz Şahin, Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Mevlüt Ülgen, STK ve Meslek Odaları, Kamu Kurum ve Kuruluşlar, Üniversitelerin ilgili birimleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını Düzenleme Kurulu Başkanı Psikolog Mevlüt Ülgen yaptı. Ülgen, “Çalıştayın amacı aktif, sağlıklı ve başarılı yaşlanma konsepti çerçevesinde yaşlı bireylerin bağımsız, yerinde, sağlıklı yaşlanma olanak ve haklarını önceleyen, toplumsal refah, katılım, kendini gerçekleştirme imkanlarını içeren, erişilebilir, yaşlı bireylerin yaşamın aktif birer öznesi olduğu yaklaşımını yansıtan yerel politikaların oluşturulmasına katkı sunmaktır” dedi.

calistay2.jpeg

Hızla Yaşlanıyoruz

Ege Geriatri Derneği Başkanı ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalından Doç. Dr. Sevnaz Şahin ise “Dünya da ve Türkiye'de yaşlı nüfus hızla artmaktadır. TÜİK verilerine göre Türkiye'de yaşlı nüfus oranı 1990 yılında %4,3, 2021 verilerine göre % 9.7 olmuştur. Nüfus projeksiyonlarına göre, Türkiye'de yaşlıların toplam nüfusa oranının 2060 yılında %22.6 öngörülmektedir. İzmir % 12,1 lik yaşlı nüfus oranıyla yaşlı nüfus aşamasından çok yaşlı nüfus aşamasına geçmiştir”dedi.

Doç. Dr. Sevnaz Şahin “Türkiye’de ve İzmir’de yaşlı bireylere yönelik hizmet ve politikaların belirlenmesinde değişen sosyoekonomik ve demografik yapı göz önüne alınmalıdır. Yaşam süresinin uzamasını insanlığın başarısı olarak gören; yaşlanma olgusunu kabul edip bunlara yönelik yaşlı esenliği ve refahını önceleyen, yaşlıların deneyim ve birikimini toplumsal kazanıma dönüştürecek yaklaşımlara ihtiyaç bulunmaktadır. Yaşlı bireylere yönelik hizmet ve politikaların belirlenmesinde yürütülen politikalar yaşlı bireylerin toplumsal katılım ve yaşam kalitesini düşürmekte, yaşlı bağımlılık oranını artırmaktadır.

calistay1.jpeg

Yaşlı Bakım Ailede Kadına Yükleniyor

Bağımlı hale gelmiş yaşlı bireylerin bakım ve diğer sosyoekonomik gereksinimlerini karşılamak için hak temelli örgütlenmiş sosyal koruma sistemi yerine, gelenek ve kültürel yapıya dayandırarak aileye bırakmak önemli bir bakım sorunu ve bakıcı yükü olarak karşımıza çıkmaktadır. Aileye ve ailede kadına yüklenen bakım sorumluluğu yaşlı birey ve bakıcı yaşam kalitesi açısından da önemle üzerinde durulması gereken bir durumdur. Çalıştaya katkı sağlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Kent Konseyine, Gazi Evde Sağlık ve Bakım’a da katkıları ve destekleri için teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Çalıştay çerçevesinde gerçekleştirilen panellerde 2 gün boyunca birbirinden değerli hocalar, İzmir’de Yaşlanmak teması ile Yaşlılık ve Dostluk, İzmir’de Toplum Yaşlanması, Yerinde Yaşlanma ve Evde Bakım Hizmetlerinde İzmir Deneyimi başlıkları altında çok kıymetli görüşler paylaşacaklar.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.