Yerli helikopter gün sayıyor!

Yerli helikopter gün sayıyor!

Türk Silahlı Kuvvetleri ve diğer ihtiyaç sahibi makamların genel maksat helikopter ihtiyacını karşılamak üzere geliştirilen yerli helikopter T625 Genel Maksat Helikopteri ilk prototipi ile karşımızda.

2010 yılında Savunma Sanayii İcra Komitesi kararıyla başlatılan ve 2013 yılında Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı (TUSAŞ) ile imzalanan sözleşme ile geliştirilmeye başlanan yerli helikopter projesi son hız devam ediyor.

En zorlu iklim ve coğrafyalarda dahi, yüksek irtifa ve yüksek sıcaklıkta, gece ve gündüz koşullarında etkin bir şekilde faaliyet gösterebilecek olan T625 Genel Maksat Helikopteri, ilk prototipiyle görücüye çıktı.

Tasarımı ve üretimi yerli olan helikopterin üretilmesinde Atak’taki bilgi ve tecrübeden faydalanıldığı özellikle vurgulanırken, Özgün Helikopter Programı kapsamında, yapısal ve aviyonik sistemlerin yanı sıra transmisyon, rotor ve iniş takımları gibi kritik öneme haiz sistemlerin tasarımları ve üretimleri de tamamen milli kaynaklar kullanılarak gerçekleştirilmiş durumda.

T625 Genel Maksat Helikopteri tamamlanan ilk prototipiyle yer ve uçuş testlerinin yapılacağı tesise ulaşmış durumda.  Burada prototip üzerinde yapılacak yoğun sistem ve yer testleri sonrasında uçuş testlerinin başlatılması öngörülüyor.

Geniş görev yelpazesine sahip olan Genel Maksat Helikopter; taşıma, VIP, kargo, hava ambulans, arama kurtarma ve kıyı ötesi taşıma görevlerinde kullanılabilecek.

2 mürettebat ve 12 yolcu kapasitesi bulunan helikopterin Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından sertifiye edilmesiyle ilgili çalışmalar programla birlikte sürdürülüyor.

T625 Genel Maksat Helikopteri’nin ilk uçuşunu 2018 yılında gerçekleştirmesi planlanmakta olup, 2021 yılından seri üretime geçeceği öngörülmekte.

Kaynak: Shiftdelete

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.