Yetmiş farklı fasulye tohumu örneği incelendi

Yetmiş farklı fasulye tohumu örneği incelendi

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi’nde “Fasulye Tohumlarındaki Viral Etmenlerin Saptanmasında Tanı Yöntemlerinin Duyarlılıklarının İncelenmesi” konulu araştırma yayınlandı.

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nden  Kübra Saraçoğlu ve  Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi  Bitki Koruma Bölümü Fitopatoloji ABD Başkanı Prof. Dr.  Semih Erkan, tarafından gerçekleştirilen araştırmada Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nden temin edilen yetmiş  farklı fasulye tohumu örneğinde virüslerin bulunma ve tanımlanmasında kullanılan yöntemlerin duyarlılıklarının  belirlenmesi amacıyla gerçekleştirildi.


Besin değeri bakımından birçok üstünlüğe sahip fasulye bitkisi yüksek protein, düşük yağ, vitamin ve mineral içermesi nedeniyle yaygın olarak tercih ediliyor. Ayrıca ilaç endüstrisinde, mobilya ve kozmetik sektöründe de kullanılan fasulye üretiminin ve ürün kalitesinin viral, bakteriyal kökenli birçok etmen tarafından olumsuz etkilendiği tespit edildi. 


ARAŞTIRMADA KISA SÜRE VE DOĞRU SONUÇ ÖNEMLİ 
Sonuçlar ışığında viral etmenleri tanımlamada kullanılan yöntemler arasında moleküler yöntemlerden PCR testleri en güvenilir yöntem olarak bulundu.  Araştırma sonunda virüsleri tanımlamada kullanılan yöntemlerde daha kısa sürede ve doğru sonuç veren yöntemlerin tercih etmenin önemli olduğu ortaya çıktı.(HT/ÖŞ-OK)
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.