Yoğurdu pul biberle karıştırıp yerseniz...

Yoğurdu pul biberle karıştırıp yerseniz...

Diyetisyen Şebnem Kandıralı anlattı. Yoğurdu böyle yerseniz...

Yoğurt kürü nedir, yoğurt kürü zayıflatır mı gibi sorular son günlerde, kilo vermek isteyen insanlar tarafından oldukça merak ediliyor. Sağlık açısından çeşitli faydaları olduğu bilinen yoğurt, son zamanlarda zayıflama ve yağ yakma amaçlı kullanılmaya başlandı. Bizde sizlerin merak ettiği ve sık sık uyguladığı yoğurt kürünü Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı'ya sorduk. İşte yoğurt kürü nedir, yoğurt kürü zayıflatır mı sorularının cevapları…

Yoğurt kürü son zamanlarda kadınların en çok uyguladığı diyetler arasında yer alıyor. 2 hafta boyunca kilo vermek için kullanılan yoğurt kürü çeşitli şekillerde uygulanabiliyor. Limonlu yoğurt kürü, limonlu pul biberli yoğurt kürü ve zerdeçallı yoğurt kürü olmak üzere çeşitli şekillerde denenip uygulanıyor. Özellikle limonlu yoğurt kürünün 2 hafta da 7 kilo verdiği söyleniyor. 

Peki, inanarak yapılan ve faydası olduğu düşünülen yoğurt kürü gerçekten işe yarıyor mu, yoğurt kürü kilo verdiriyor mu, yağ yakmaya yardımcı oluyor mu? Tüm bu soruların cevaplarını Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı açıkladı. 

İşte yoğurt kürü nedir, yoğurt kürü zayıflatır mı sorusunun cevapları…

Fazla kalori almadan dengeli bir diyetle tüketilen yoğurt karın bölgesindeki yağları azaltmaya yardımcı olabilir. Bu özelliği kalsiyum içeriğinden gelmektedir. Sindirim sistemini iyileştirmeye de yardımcı olduğundan karın şişkinliklerini de azaltabilmektedir.

Yoğurt genellikle kilo vermeye çalışan bireylerde bir temel besin olarak görülmektedir. Moda diyet gıdalarının aksine obeziteyle savaşta yoğurt besin değeri ve pratikliği açısından ön sırada yer almaktadır. Kahvaltının, öğlen veya akşam yemeğinin bir parçası olabildiği gibi ara öğünler içinde idealdir. Kalsiyum minerali vücuttaki yağ yakımını teşvik etmek, metabolizmayı hızlandırmak, güçlü kemikler oluşturmak ve desteklemek için gerekmektedir.  Proteinlerde kasların inşasına yardım etmeyi,  öğün aralarında açlık duygularını önlemeyi,  kan şekerini dengelemeye yardımcı olmayı,  diyet esnasında hipoglisemi veya hiperglisemiyi önlemeyi ve bağışıklık sistemi fonksiyonunu desteklemeyi sağlamaktadır.  Gün içinde 1-2 kez yoğurt tüketilmeye çalışılmalıdır.

Yoğurdu pul biberle karıştırıp tüketirseniz…

Pul biberdeki capsaicin bileşiği ise vücudun ısı üretimini arttıraraktan (termojenez) enerji kullanımını etkilemektedir. Tipik olarak termojenez   soğuğa karşı yanıt olarak oluşur, vücut ısı üretmek ve vücut sıcaklığını arttırmak için yağları yakar. Bununla birlikte capsaicin ısı reseptörleri ile bağlandığı zamanda termojenez oluşur. 2009 Amerikan Klinik Beslenme Dergisi’nde yayınlanan bir çalışma günlük kapsinoidlerin tüketiminin artmasının abdominal yağ kaybı ve yağ oksidasyonun artmasıyla sonuçlandığını göstermiştir.  Pul biberde capsaicin içerdiğinden ötürü  yağ yakımını arttırabilir ve göbekteki yağ kaybını teşvik edebilir sonucuna varılmıştır.
Karın yağlarını vermek için vücut metabolizmanızın kullandığından daha az kalori almalısınız. Yoğurt ya da pul biber metabolik hızı arttırabilir fakat tek başlarına mucizevi bir etki yaratıp kilo kaybı sağlamazlar. 

Limonlu yoğurt kürü

Limon suyunun birçok faydası var, limonene ve C vitamini antioksidanını içeriyor. Enfeksiyonlarla savaşmada yardımcı, demirin emilimine katkı sağlıyor ve kollajen yapımında yardımcıdır. Ancak yoğurda eklenen limon ekstra C vitamini alımından ziyade yağ yakımı ile ilgili bir faaliyette bulunmuyor. Limon seviliyorsa yağları yakmak için değil lezzetli ve sağlıklı bir tatlandırma yöntemi olduğu için yiyecek ve içeceklere eklenebilir. Aksine ülser, gastrit , mide ekşimesi  vb. rahatsızlığı olanlarda pul biberle karışımı midede yan etkilere  yol açabilmektedir.

Zerdeçallı yoğurt kürü 

Zerdaçal antioksidan ve iltihap karşıtı özellikleri sayesinde vücuttaki kronik iltihaplar, eklem iltihapları, kaygı bozukluğu, metabolik sendrom  ve yüksek kan yağlarının tedavisinde yardımcı olabilmektedir.  Beraberinde egzersizden kaynaklı kas ağrıları ve iltihaplanmaların tedavisinde yardımcı olup, toparlanma ve performans artışı sağlayabilmektedir. Zerdeçalde tek başına tüketildiğinde içeriğindeki curcumin bileşiği bağırsaklardan çok az kana geçer ve hızla metabolize olduğundan vücuttan hızla uzaklaşır ve birçok sağlık faydasını vücuda sağlayamaz. Vücut tarafından daha yararlı ve kullanılabilir hale gelmesi karabiberde bulunan ‘piperine’ maddesi ve yağ ile sağlanabilir. Bu sebeple zerdaçalı kullanırken karabiber ve yağ eklemekte  fayda var.

Yoğurt kürü göbek yağlarını eritir mi?

Göbek yağıyla ilgili sorun,  cildin hemen altında bulunan ilave dolgu katıyla (subkutan yağ: derialtı) sınırlı değildir, aynı zamanda iç organlarınızı da çevreleyen karnınızın derinlerinde bulunan viseral yağları (intraabdominal yağ)da içerir. Genel ağırlığınız ne olursa olsun büyük miktarda göbek yağına sahip olmak kardiyovasküler hastalıklar, insülin direnci ve Tip 2 diyabet, kolorektal kanser, uyku apnesi,  yüksek kan basıncı gibi hastalıkların oluşum riskini arttırmaktadır. Yaş ve genetik faktörlerde göbek yağı alımına katkıda bulunmaktadır. 

Gün içinde her şeyi tüketerek sadece bir ara öğünde yoğurtlu bir kür hazırlamak zayıflamaya yetmez. Sağlıklı bir diyet takibi, porsiyonları kontrol altında tutmak, şekerli içeceklerden uzaklaşmak ve fiziksel aktiviteyi günlük rutine almak yapılacak en önemli adımlardır.  Her besinin vücuda ayrı ayrı sayısız faydası vardır, beslenmede renk ve çeşitlilik esastır ve her besinin faydası da dozunda gizlidir. Yoğurt, pul biber, zerdeçal  içeren mükemmel bir diyetiniz bile olsa egzersiz olmadan tek başına karın yağlarını eritmeye yetmez . Haftada en azından 3 kez 45-60 dk orta şiddette ( tempolu yürüyüş, hafif tempoda koşu, bahçe işleri vb.) bir fiziksel aktivite edinmeniz gerekmektedir.

Göbek yağından kaybetmek çaba ve sabır gerektirir. Fazla yağ kaybetmek ve geri gelmesini önlemek için yavaş ve sürekli kilo vermeyi hedefleyin.  Başlamak ve takibi sürdürmek için doktor ve diyetisyeninize danışın. 
 

Kaynak: Milliyet
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.