Yorgunluğunuzun sebebi kan değerleriniz olabilir!

Yorgunluğunuzun sebebi kan değerleriniz olabilir!

Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır İçerenköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt. Ayşe Korkmaz, baharın olumsuz etkilerinin hafifletilmesine yardımcı olacak önerilerde bulundu.

Doğru beslenme ile bahar yorgunluğun ortadan kaldırılabileceğini söyleyen Türkiye İş Bankası grup şirketleri arasında yer alan Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır İçerenköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt. Ayşe Korkmaz, “Vücudumuzda doğal olarak bulunan ve bizlere mutluluk veren hormon olarak bilinen serotonin hormonunun bahar yorgunluğu ile yakından ilişkisi var. Günlük aldığımız besinlerin triptofan miktarının zengin olması serotonin hormonun seviyesini artırıyor. Bu sebeple beslenme alışkanlıklarımızda triptofan miktarının yüksek olduğu kaju, ceviz, fındık, badem gibi kabuklu yemişlere, susam, kabak çekirdeği, soya fasulyesi, buğday, pirinç, tam buğday ve mısır gibi tahıllara yer vermek büyük önem taşıyor” dedi.

ANTİOKSİDAN ve OMEGA-3 İÇEREN BESİNLER TÜKETİLMELİ

Antioksidan içeriği yüksek olan sebze ve meyveler ile Omega-3 açısından zengin olan besinlerin her gün tüketilmesine özen gösterilmesi gerektiğini belirten Dyt. Ayşe Korkmaz, şu açıklamalarda bulundu: “Antioksidan içeriği yüksek olan besinlerin alımı seratonin seviyesinin yüksek kalmasını sağlar. Bu nedenle her gün farklı renkte 2 adet meyve ve her öğünde rengarenk bir salata tüketmeye özen gösterilmeli. Aynı zamanda somon, semizotu, soya fasulyesi, yumurta, ceviz, çiya ve keten tohumu gibi omega-3 açısından zengin besinlere de gün içerisinde mutlaka yer verilmeli. Yeterli miktarda tüketilmediği düşünüldüğünde uzman önerisi ile tablet şeklinde de alınabilir. İkinci beyin olarak adlandırılan bağırsak sağlığı için ise kefir, yoğurt, turşu, şalgam, tarhana, sarımsak, sirke, pırasa, soğan, muz, kuşkonmaz, enginar gibi probiyotik ve prebiyotik içeriği yüksek olan besinleri tüketmek de oldukça önemlidir.”

ayse-korkmaz.jpg

YORGUNLUĞUNUZUN NEDENİ KAN DEĞERLERİNİZ OLABİLİR

Yorgunluğun D vitamini, demir, B-12 ve magnezyum eksikliğinden de kaynaklanabildiğini belirten Dyt. Ayşe Korkmaz, “Bu vitaminlerde eksiklik olması durumunda uzman önerisi ile takviye tablet alınması gerekebilir. D vitaminin D-3 / K-2 formu daha iyi emilirken; demir takviyesinin yanında C vitamini içeren bir besinin de alınması emilimi olumlu yönde etkileyecektir” dedi.

BAHAR DÖNEMİNDE PROTEİN İÇERİĞİ YÜKSEK DİYETLER UYGULANMAMALI

Bahar döneminde kilo vermek için protein içeriği yüksek diyet uygulamanın iyi bir tercih olmadığını belirten Dyt. Ayşe Korkmaz, “Protein ağırlıklı diyetlerde triptofan miktarı az olduğu için seratonin sentezini olumsuz yönde etkiliyor. Bu nedenle gün içinde belli miktarda karbonhidrat içeren besinlerden (buğday, mısır, sebze ve meyve) denge içinde tüketmek gerekiyor. Güne mutlaka dengeli bir kahvaltı ile başlanılmalı. Tam buğday ekmek, 1 adet yumurta, 1 çeşit peynir, bol yeşillik, zeytin, ceviz ya da 1 kase süt, yulaf ezmesi ve 1 küçük meyve tercih edilebilir” diye konuştu.

BAHAR YORGUNLUĞUNU ÖNLEMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Yapılacak birkaç değişiklik ile bahar yorgunluğundan kurtulmanın mümkün olduğu belirten Dyt. Ayşe Korkmaz, “Tüm önerilere ek olarak, günde 2-2.5 litre su içmeyi ihmal etmeyerek, melisa, papatya, lavanta bitkilerinden yapılan çayları tüketerek ve haftada 3-4 kez 30 dakika tempolu yürüyüş yaparak bahar yorgunluğunuz ile baş edebilirsiniz” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.