YouTube'den flaş hamle!

YouTube'den flaş hamle!

Youtube-dl projesi DMCA tarafından erişme engellendi

Video izleme platformu YouTube video ve müzik indirme sitesi Github’da bulunan youtube-dl adlı açık kaynak proje üzerine inşa edildi. Bireysel kullanıcılar tarafından aktif olarak kullanılan youtube-dl projesi DMCA tarafından erişime engellendi. YouTube kullanıcılarının uzun zamandır beklediği bir özellik olan çözünürlük tercihi beta olarak yayınlandı. İşte ekran görüntüsü. Günümüz teknolojik gelişmeleri göz önünde bulundurulduğunda kullanıcılar artık satın aldıklarını düşündükleri hiçbir materyale tam anlamıyla sahip olamıyor. Örneğin okumak için satın aldığınız herhangi bir e-kitap firmaların anlaşmazlıkları sebebiyle sisteminizden kaldırılabiliyor. Şirketler bu tarz hamleleri yasal hale getirebilmek için kullanıcı sözleşmelerine etik olmayan maddeler ekliyor.

Youtube-dl projesi DMCA tarafından erişme engellendi

Bir başka örnek ise herhangi bir müzik indirme platformundan para vererek satın aldığınız bir şarkının sizin haberiniz olmadan şirket tarafından silinebilmesi. Geçmişte de benzer örneklere rastladığımız bu durum birçok kişinin karşı çıktığı ancak hukuksal olarak hiçbir adım atılmayan konular arasında yer alıyor.

YouTube ve Recording Industry Association of America, Inc. (RIAA) tarafından atılan adımlar neticesinde YouTube’dan indirilen tüm içerikler RIAA kararlarına göre amaçlanan kullanımdan ve içerikten bağımsız olarak fiilen hak ihlali olarak nitelendirilecek. Örneğin herhangi bir telif içermeyen video indirmek istediğinizde de bu hak ihlali olarak nitelendirilecek.

23 Ekim’de yayınlanan duyuruyla beraber Creative Commons lisansına sahip olan içeriklerin de indirilmesinin yasak olduğunu belirten RIAA, DMCA ile iletişime geçerek youtube-dl temelli bütün projelere yasak getirilmesini sağladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.