Yuan'ın Dolar Karşısında Zayıflaması Çin'i Zora Soktu

Yuan'ın Dolar Karşısında Zayıflaması Çin'i Zora Soktu

Çin'de Ağustos ayında görülmeye başlayan Yuan devalüasyonunun etkisi halka arzlı şirket finansallarına etki etti.

Çin'de geçtiğimiz yıl Ağustos ayında ortaya çıkan devalüasyon halka açık şirketlerin yıllın finansallarına etki gösterince, yatırımcılar, kur kaynaklı daha fazla probleme karşı tedbir almaya başladılar. Yuan'ın dolar karşısında değer kaybının konuyla ilgili olarak çok fazla zararı oldu.

Çin Borsası'nda işlem gören bine yakın şirketin 2015 yılı içerisinde, kur değerlerinin değişiminden dolayı ortaya çıkan zararlarının toplamı 38.7 milyar Yuan (yaklaşık 17 milyon Türk Lirası) civarında oldu. 2015 yılında Çinli yatırımcıların ettiği zarar 2014'e göre 13 kat artmış olarak görünüyor.

Kur değerlerinin değişiminden kaynaklı olarak zarar eden firmaların karı da geçtiğimiz yıl yüzde 11 azalarak 789.2 milyar Yuan civarına düştü. Çin Halk Cumhuriyeti'ne ait petrol şirketi China Petroleum & Chemical Corp'un yine kur kaynaklı zarar toplamı da 3.9 milyar civarında gerçekleşirken 2014 yılı içerisinde ise aynı nedenlerden aynı şirketin zararı bu yıla göre sadece 179 milyon Yuan civarındaydı.

2015 yılı içerisinde Yuan 22 yılın ardından en yüksek düşüşü 4.5 oran ile gerçekleştirerek rekor kırmış, Çin para birimindeki bu sert düşüş ile beraber, Asya'da dolar üzerinden en fazla borçlanan ülke olan Çin'de bir çok şirketin para politikasının tıkanmasını beraberinde getirdi. Ülke para biriminin ilk çeyreğin başında daha da değer kaybı yaşaması dünya çapında hisse senedi piyasaları içerisindeki çöküşü başlatmış oldu. Çin para birimi, Amerikan Doları'na karşısında son iki ay yükseliş gösterse de döviz sepeti bağlamında düşüş göstermeyi durduramıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.