Yurtdışı alışveriş yapanlar dikkat! KDV geliyor

Yurtdışı alışveriş yapanlar dikkat! KDV geliyor

1 Haziran 2018'de hayata geçirilecek yeni bir düzenleme ile yurtdışı alışverişlerine KDV eklenecek.

Yurtdışı alışverişlerine getirilen KDV düzenlemesi 1 Haziran'dan itibaren kullanıma sunuluyor. Bu düzenleme ile beraber yurtdışından yapılan alışverişlerde oranında KDV alınacak. Yapılan düzenleme ürün satışı yapan şirketleri ilgilendirdiği için son kullanıcıya doğrudan etkileyen bir durum değil. Ancak bu verginin nasıl alınacağı, yurtdışında kurulan ve faaliyet gösteren bir şirketin Türkiye'de nasıl vergi mükellefi olacağı konuları belirsiz. 

Yapılan düzenleme ile 01.01.2018 tarihinden itibaren mükellef olmayan, Türkiye'de merkezi veya irtibat bürosu bulunmayan şirketlerler, Türkiye'de yaşayan gerçek kişilere yapılan mal ve hizmet satışlarında KDV ödemek zorunda kalacaklar. Konuyla ilgili detayların açıklandığı ve resmi gazetede yayınlanan düzenleme aşağıdaki değişikliği içeriyor: 

“Şu kadar ki Türkiye’de ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmayanlar tarafından katma değer vergisi mükellefi olmayan gerçek kişilere elektronik ortamda sunulan hizmetlere ilişkin katma değer vergisi, bu hizmeti sunanlar tarafından beyan edilip ödenir. Maliye Bakanlığı elektronik ortamda sunulan hizmetlerin kapsamı ile uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.”

Geçtiğimiz günlerde yurtdışı alışverişlerine vergi düzenlemesi yapılmış ve Ocak ayında e-ticaretteki gümrük muafiyet uygulaması sınırı 30 Euro'dan 22 Euro'ya kadar düşürülmüştü.  Yeni KDV düzenlemesi ile beraber yurtdışında faaliyet gösteren bazı firmalar müşterilerine mesaj göndererek fiyatlarına KDV oranı kadar ek zam yapacaklarını belirtmişti. Bunlardan biri de Amazon oldu. 

Amazon tarafından kullanıcılara yapılan bildirimde 1 Haziran 2018 itibari ile verdikleri hizmetlere yüzde 18 KDV oranının yansıtılacağı belirtildi. Yapılan uyarı Amazon'un Web Services yani barındırma hizmetlerini kapsıyor. Bugüne kadar alınan hizmetlerde bu vergi uygulanmazken, 1 Haziran itibari ile vergilendirmenin yürürlüğe gireceği açıklanıyor.

Ek olarak bireylere yapılan satışlarda yüzde 18 KDV'nin direk olarak uygulanacağı belirtilirken, şirketlerde ise vergi numarası belirtilmesi halinde alırken ödenmeyeceği ama daha sonra KDV beyanı verilerek bu verginin ödeneceği de gelen haberler arasında. 
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.