Yüz binler başkentte meydanlarda!

Yüz binler başkentte meydanlarda!

O ülkede tansiyon gittikçe yükseliyor

Güney Kore'de Devlet Başkanı Park Guen-hye'nin eski dostu Choi Soon-sil'in, resmi görevi bulunmamasına rağmen önemli devlet işlerine müdahil olduğunun ortaya çıkmasıyla patlayan skandala tepkiler artıyor. Yonhap haber ajansı, on binlerce kişinin başkent Seul'da gösteri düzenleyerek Park'ın istifasını istediğini duyurdu.

Güney Kore'de sokaklarda yükselen tansiyon bir türlü dinmiyor.

Başkentte düzenlenen gösteriye, üç muhalefet partisi de destek verdi. Güvenlik yetkilileri, göstericilerin sayısının 170 bine ulaşmasının beklendiğini, başkentte sıkı güvenlik önlemleri alındığını belirtti. Başkentte 25 binden fazla polis görevlendirildi.

Gösteriyi organize eden gruplar ise katılımcı sayısının bir milyona ulaşacağını ileri sürdü.

Gösterinin, ülkede son 100 yıl içinde yapılan en büyük protesto eylemi olması bekleniyor. Ülkede en son 2008’de 80 bin kişi, hükümetin ABD’den dana eti ithalatını sürdürme kararını protesto etmek için gösteri düzenlemişti.

Geçmişte Rus Çarı'na siyasi meselelerde fikir veren ve doğaüstü güçlere sahip olduğunu iddia eden Grigori Rasputin'e benzetilen Choi'nin devlet başkanının önemli konuşma metinlerini kaleme aldığı ortaya çıkmıştı.

Park ile ilişkisini kullanarak iş adamlarını bazı vakıflara bağış  yapmaya zorlamakla da suçlanan Choi'nin kültürel ve spor faaliyetlerini  destekleme adı altında, yardım kuruluşlarından zimmetine yaklaşık 9 milyon dolar  geçirdiği iddia ediliyor.?

Başkentte geçen cumartesi günü de Park'ın arkadaşı Choi Soon-sil'in devlet işlerini yönlendirmesine göz yumduğuna ilişkin iddialar üzerine binlerce kişinin katılımıyla gösteri düzenlenmişti.

Skandalın, Park'ın Güney Kore'de gelecek yıl yapılacak genel seçimlerden önce popülaritesini önemli ölçüde azalttığı belirtiliyor. Bazı muhalefet partileri de Park'a istifa çağrısında bulunuyor.

Güney Kore'de yapılan bir ankete göre Park'a kamuoyu desteği yüzde 5'e kadar düştü.

Park Geun-hye, 2012'deki devlet başkanlığı seçimi kampanyası sırasında ve 2013'te göreve başladığında Choi Soon-sil'in konuşma metinleri ve halkla ilişkiler konularında kendisine yardımcı olduğunu, ancak bu durumun o dönemde sona erdiğini belirtmiş ve halkından özür dilemişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.