Yüz tanıma teknolojisi korkuları artıyor

Yüz tanıma teknolojisi korkuları artıyor

Yüz tanıma teknolojisinin kullanım alanları arttıkça bazı şüpheleri de beraberinde getiriyor. Bunların en başında da veri gizliliği geliyor.

Yüzünüzün benzersiz özellikleri, yeni iPhone'unuzun kilidini açmanıza, banka hesabınıza erişmenize, hatta bazı ürünler ve hizmetler için "ödeme yapmak için gülümsemenize" olanak tanıyor. Aynı teknoloji, yüz taraması tarafından oluşturulan algoritmaları kullanarak, polislerin kalabalığın içinde aranan bir kişiyi bulmasına ya da polis gözetimindeki bir kişinin görüntüsünü suçluların veritabanına uydurmasına da izin verebilir.

Yüz tanıma, ABD'de ve dünyada yasaların uygulanmasında, sınır güvenliğinde ve diğer amaçlarda büyük rol oynuyor. Çoğu gözlemci bu biyometrik tanımlamanın bazı kullanımlarının esaslarını kabul ederken, korkuları da beraberinde getiriyor.

2016’DA Georgetown Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, iki Amerikalı yetişkin ya da 117 milyon insandan birinin, bu sistemlere nasıl erişilebileceğini ortaya koydu. Polislerin drone’ları, vücut ya da ufak kameraları aracılığıyla "gerçek zamanlı" olarak yüz tanıma uygulaması yapılabiliyor.

Oluşturulan veri tabanlarında hepimizin verileri mevcut. Mahremiyeti korumak adına ilk öneri ise herhangi bir suç yüzünden aranan kişiler ile suçsuz insanları birbirinden ayırmak.

Amazon yüz tanımada yer alan düzinelerce teknoloji firmasından biri. Microsoft, ABD sınır güvenliği için yüz tanıma kullanıyor. Amazon, gözetim yürütmediğini ya da herhangi bir veriyi yasa uygulamalarına sunmadığını, ancak bunların resimlerini veritabanlarındakilerle eşleştirdiğini iddia ediyor. Teknoloji devi, yüz tanıma sisteminin kayıp veya kaçırılmış çocukların aileleriyle yeniden birleşmesine ve insan kaçakçılığını engellemesine yardımcı olabileceğini iddia ediyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.