Zararlı yazılıma 14 yıl hapis cezası

Zararlı yazılıma 14 yıl hapis cezası

Zararlı yazılım geliştiren Letonyalı bilgisayar programcısı bu suçtan dolayı 14 yıl hapis cezasına aldı.

2013 yılında gerçekleşen bazı siber saldırılarda kullanılan zararlı yazılımların geliştirilmesine yardımcı olduğu belirtilen Letonyalı bilgisayar programcısı 14 yıl hapis cezası aldı. 37 yaşındaki Letonya vatandaşı Ruslan Bondars, yargılanmasının ardından suçlu bulundu ve Rus kolluk kuvvetleri ile çalıştığı iddia edildi. Hacker'lar kendi "Scan4You" programları ile birlikte anti-virus programlarının geliştirdikleri yazılımı tanıyıp tanımadığını test ettiler. Bu siber suçlulara satılan zararlı yazılım kitlerine uyarlanabilmekteydi. Bondars, ürünün yasal kullanımları olduğunu için yasadışı olarak kullanıldığından bundan kendisinin sorumlu olmayacağını iddia etti. 

Görevli Savcı, "Davalı, teorik yasal kullanımları olan bir bilgisayar ürünü yaratmanın ve satmanın bedelinin kendisine ait olduğunu sanıyor. Ancak durum böyle değil. Zararlı yazılımların, çoğu zaman teorik olarak yasadışı kullanımları mevcuttur" diye ekledi. 2013 yılında, bir Scan4You kullanıcısı yaklaşık 40 milyon kişinin kredi kartı bilgilerini ele geçirmişti. Zararlı yazılımlarla ilgili olarak İngiltere'li Keepnet Labs adlı güvenlik firmasının CEO'su Ozan Uçar, bu tür zararlı yazılımlar kullanıcılarına önemli sorunlara neden olduğunu beyan ederek uyarılarda bulundu. Uçar'a göre bu zararlı yazılımlar, kişisel bilgilerinizin ele geçirilmesini sağlayan, sisteminize ve cihazlarınıza zarar verebilen ve bunları etkili bir şekilde kullanmanızı engelleyen yazılımlar olup, gerekli önlemler alınmazsa çok fazla soruna sebep olacağını belirtti.

Bir zararlı yazılım:

E-posta hesaplarınız, banka şifreleriniz ve kişisel bilgilerinizi ele geçirebilir.

İşletim sisteminizi veya diğer programların çalışmamasına, hatalı çalışmasına neden olabilir.

Bilgisayarınızdaki dosya veya klasörleri silebilir, kopyalayabilir, yerini değiştirebilir ve yeni dosyalar ekleyebilirler.

Yeni güvenlik açıkları oluşturarak, farklı saldırılar gerçekleştirebilir.

Tuş kaydedici gibi programlar ile her bastığınız tuşu kaydedebilir ve bunu rapor haline getirebilir.

Kullanıcıları istenmeyen web sayfalarına yönlendirebilir.

Bilgisayar ve sistem kaynaklarını kullanarak, sistemde yavaşlamalara neden olur.

Bu sebeplerden dolayı antivirüs gibi programlar kullanılmalıdır. Bu programlar daima güncel tutulmalıdır. Çünkü güncelleştirmeler ile tespit edilen güvenlik açıkları kapatılır. Ayrıca bütün uygulamalar ve işletim sistemi güncel tutulmalıdır. İşletim sisteminizin kendi güvenlik duvarı kullanılmalıdır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.