Zeytin sıkım dönemi başladı

Zeytin sıkım dönemi başladı

Foça'nın fabrikalarında zeytin sıkımı başladı.

Kırsal Bağarası, Yenibağarası, Ilıpınar, Kozbeyli, Yeniköy ve Gerenköy mahallelerinde yoğun olarak yapılan zeytinciliği ve düşük asit, kaliteli zeytinyağı ile bilinen Foça’da zeytin sıkımları devam ediyor. Üreticiler bekledikleri yağışları alamamalarına rağmen olgunlaştığına kanaat getirdikleri zeytinlerini toplayarak fabrikalara getiriyor. Soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen yağlar miktarları itibariyle bazı üreticileri hayal kırıklığına uğratırken, bazı üreticilerin yüzünü güldürüyor. Zeytinci inanışına göre, bir yıl var yılı, bir yıl yok yılı kabul ediliyor. Bu yıl ağaçlarının var yılı olanlar fabrikalardan memnun ayrılıyor.

sikim-3.jpg

Tariş, 880 No.lu Bağarası Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi tesislerine zeytinlerini getirerek sıktıran 90 yaşındaki üretici Mümin Uçar bu yılın yüzü gülenlerinden. Geçen yılı yok yılı olarak geçirdiklerini, ama bu yıl üretimden memnun olduklarını belirten Uçar imkanı olanları zeytin dikmeye davet ederken kendisinin de yeni zeytinler dikeceğini söyledi. Mümin Uçar, "Zeytin yetiştiriyoruz. Bir yerde 5 bir yerde 15 dönümüm var, daha da ekeceğim nasipse. Dağda da zeytinimiz var. O bu sene iyi çıktı. Bu seneki üründen memnunum. Geçen sene az verdi. Bu sene çok. Bozulan bir tarlam var onu da zeytin ekeceğim. Herkes zeytin eksin. Çocukların yağı çıkıyor. Paracık ta alıyorsun. Memnunuz" dedi.

mumin-ucar.jpg

Kooperatif ve Zeytinyağı üretim tesisinin müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Hatip Altekin ise küresel ısınma ile suların azalmasına bağlı olarak ülkemizde ki, doğal afetler nedeniyle de zeytin üretimiyle ünlü Avrupa ülkelerinde rekoltenin düşük kaldığına dikkat çekti. Bu nedenle geçen yıl başlayan fiyat artışlarının süreceğini tahmin ettiklerini belirten Hatip Altekin "Kooperatif ruhu ve bilinciyle çiftçilerimize hizmet vermekteyiz. Bünyemizde 600 çiftçimiz var. Çiftçilerimiz bütün yıl zeytinlerinin bakımını, budamasını her şeyini yaparlar. Nihayet hasada gelirler. Bugün hasattayız. Çiftçilerimiz büyük bir mutluluk ve onurla zeytinlerini toplarlar ve bize getirirler. Biz onların zeytinini işleyerek zeytinyağını üretiyoruz. Bu sene bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de zeytinyağı üretiminde büyük eksiklikler var. Kayıplar var. Rekolte düşük. Dünyada da İspanya, İtalya ve Yunanistan’a baktığımızda zeytinyağı üretimi istenilen rakamlara ulaşmayacak gibi görünüyor. Buda zeytin ve zeytinyağının fiyatında artışa neden olmaktadır. Ayrıca zeytinlere baktığımızda istediğimiz kaliteye ulaşamayacağımız anlaşılıyor. Küresel ısınma zeytin ve zeytinyağı üretimine de yansıdı. Yağışların yetersiz olmasından dolayı üretim kaybı söz konusu. Geçen yıl ki randımana ulaşamayacağız. Ama zeytin üretimine devam etmek gerekiyor. 80-90 yaşındaki dedelerimiz nasıl zeytin dikiyorsa, torunları değil kendileri için zeytin dikiyorsa, hepimiz aynı şekilde o katkıyı vermeliyiz. Zeytinyağının ekonomiye çok büyük katkısı var ve bu katkı gelecekte bize çok büyük avantajlar sağlayacaktır" dedi.

hatip-altekin.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.