Zeytin ve zeytinyağı rekoltesinde artış

Zeytin ve zeytinyağı rekoltesinde artış

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi, 2016/2017 sezonu zeytin ve zeytinyağı rekolte çalışmalarının sonuçlarını açıkladı.

Mehmet ÖZDOĞRU - Zeytin ve Zeytinyağı Rekoltesi Ulusal Resmi Tespit Heyetleri tarafından, Türkiye’deki dört ayrı bölgede dört farklı uzman grubu ile yürütülen çalışmaların sonucu açıklandı. İzmir Ticaret Borsası’nda, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi tarafından yapılan açıklamada 2016/2017 sezonunda Türkiye genelinde sofralık zeytinde yüzde 8 artışla 433 bin ton üretim beklendiği, zeytinyağında ise yine geçen yıla göre yüzde 13 artışla 177 bin 365 ton üretim olmasının tahmin edildiği ve devreden 40 bin ton zeytinyağı stokuyla rakamın 217 bin tona çıktığı bildirildi.

Zeytinyağı rekoltesi yüzde 13 arttı

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Ümmühan Tibet yaptığı açıklamada, “2016/2017 sezonunda Türkiye Genelinde Toplam; 144.384.666 adet meyve veren, 26.895.736 adet meyve vermeyen ağaç mevcut olup, ağaç başına ortalama 11 kg zeytin verimi  ile 1.535.055 ton zeytin danesi alınacağı, bunun 432.976 ton’ unun sofralık zeytine (geçen yıla göre 35.000 ton, yani +%8 artış),  1.102.080 tonunun yağlığa (geçen yıla göre +327.000. ton yani +%29 artış) ayrılacağı, bundan da ortalama 1/6,2 randıman ile 177.365 (geçen yıla göre +23.000 ton yani +%13 artış) ton zeytinyağı elde edileceği, tahmin edilmiştir” ifadelerini kullandı.

Sektörde fiyat dalgalanmalarının üretici ve tüketici üzerinde negatif etki yaptığını belirten Tibet, “Markalı, ambalajlı market satışlarının %25-30’lara varan oranlarda düştüğü buna karşın merdiven altı satışlarda patlama olduğu, taklit ve tağşişin tavan yaptığı da yaşanan bir gerçektir. Tüm bu gerçekler göz önünde bulundurularak piyasa hareketlerinin dengeli gitmesi, hem üretici ve hem de tüketicinin korunması sektörümüzün sürdürülebilirliği açısından son derece önemlidir. Bu bakımdan AB’de olduğu gibi piyasa müdahale sisteminin kurulması, vadeli işlemler borsasına benzer veya lisanslı depoculuk gibi sistemlerin çalışmasının sağlanması gerekmektedir” dedi.

“Yasalaşırsa, 200 TL’yi veren zeytini kesebilecek”

Uzun süredir sektörün bazı sorunlarla karşı karşıya olduğunu ifade eden Tibet, “Zeytin alanlarında maden aramalarına imkan tanıyan ve Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılmasına dair Kanun’da yapılmak istenilen değişiklik taleplerinin ardı arkasının kesilmiyor. Halen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğünün hazırladığı torba yasaya yine değişiklikler yerleştirilmiş ve hatta bir adım ileriye gidilerek ağaç başına 200 TL verilince ağaçların katledilmesinin önü açılmak istenmektedir. Bu yasalaşırsa, 200 TL ağaç bedelini ödeyen zeytin ağacını kesebilecek. Böyle bir değişikliğin yasalaşması sektörümüzün intiharı anlamına gelir. Umudumuz artık bu tür geleceğimize yönelik taleplerin son bulması yönündedir” diye konuştu.

Son 10 yıldan beri Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın destekleri ile dikilen ağaç miktarı ile Türkiye’nin, İspanya’dan sonra dünyanın en büyük ikinci ülke konumuna ulaştığını dile getiren Tibet, “Önümüzdeki yıllarda ağaç sayımıza göre rekoltemizde  de çok daha fazla artış olacağını ve üretim miktarı ile de hedef koyduğumuz dünya ikinciliğini yakalayacağımıza inanıyoruz. Tabii ki bu üretim miktarına ulaştığımızda yukarıda saydığımız yapısal sorunların da çözülmüş olması gerekmektedir. Hedefimiz 2023’te zeytinyağı üretiminde dünya ikincisi olmaktı. Bu hedefimiz devam ediyor” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.