‘ZKM’ Zorunlu Konut Muayenesi!

‘ZKM’ Zorunlu Konut Muayenesi!

Ali Eyce yazdı; ‘ZKM’ Zorunlu Konut Muayenesi!

Kısa adı TÜVTÜRK olan ve trafikteki araçlar için kullanılan muayene istasyonlarını, arabası olsun olmasın bütün herkes bilir.

Kanuni zorunluluk gereği ticari araçlar yılda bir kere, özel araçlar ise iki yılda bir kere bu TÜVTÜRK istasyonlarından randevu alırlar, araçlarını götürürler, orada bilen kişiler tarafından, daha çok bilen bilgisayar teknikleri kullanılarak araçların trafikte olabilirliği, hem kullanan, hem de diğer araçlar için güvenlikli olup, olmadığına karar verilir.

Muayeneyi geçen trafikte yerini alır, geçemeyen trafikten men edilir, kullanılamaz araç olur.

Bundan, 5 bilemediniz 10 yıl önce ortaya çıkan bu uygulama ile trafik kazalarının önüne geçilemese de, kullanılamaz halde olan araçların trafikte olması nedeniyle olabilecek kazaların önüne geçildiği bir gerçek.

Yaşadığımız iki büyük deprem sonunda, yaşadığımız binlerce yıkım ve kaybettiğimiz binlerce candan sonra afet bölgesinde olmayan ama deprem olması muhtemel fay hatlarının üstünde, yakınında olan, sıcak evlerinde oturan herkesi bir korku aldı.

Eminim bir çoğumuz gece yarısına kadar oturup, oturduğumuz evin, apartmanın sağını solunu sağlamlık konusunda düşünüp, olası deprem anı için eylem planı, kaçış planı, kurtuluş yolları düşünmüşüzdür.

Yani hepimiz olası depremde, olası yıkımda, olası ölümden korkuyoruz!

Korkunun ecele faydası var mı?

Yok!

Trafik dediğimiz hayatın içinde insanların güvenliğini düşünerek araçları muayene edilmesi gerektiğini ve hatta bu muayenenin zorunlu hale getirilmesi gerektiğini düşünen akıl, konutlar için neden böyle bir uygulamayı başlatmıyor veya başlatamıyor.

Konutlarımız güvenli olup, olmadığını olası bir depremi atlatıp, yaşarsak sağlam, ölürse çürükmüş diye mi test etmek zorundayız!

Trafikteki araçlar kadar sık olmasa da, ne bileyim 5 yılda bir 10 yılda bir yüzlerce insanın yaşadığı konutlar da oturulabilir mi diye denetlenemez mi?

Bu kontrol sayesinde hem dayanıklı olup olmadığı, hem de varsa binanı riskli bina haline getiren değişimler tespit edilmiş olamaz mı?

Araç sahiplerine istersen muayene getiri demeyen, getirmek zorundasınız diyen zihniyet, konut kontrollerini niye insanlara isterseniz yaptırınız, isterseniz yıktırınız diyor?

Türkiye deprem bölgesi mi?

Evet!

Bir daha böylesi olmasın ama olması muhtemel depremler var mı?

Evet!

Konut muayene sistemi bir işe yarar mı?

Evet!

Aklın yolu bir ise, o yolu kullanmamanın bedelinin hep birlikte maddi ve manevi öderiz.

Acı taze iken düşünülen ile acı geçtikten sonra düşünülen asla bir değildir!

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.