Zorlu'dan altyapı uyarıları

Zorlu'dan altyapı uyarıları

Egeplast ve Ege Yıldız firmalarının Yönetim Kurulu Başkanı, iş insanı Kemal Zorlu sel ve yangınların arından binalar ve altyapı hakkında önemli uyarılarda bulundu.

İş insanı Kemal Zorlu, küresel ısınmanın yarattığı iklim krizi, tüm dünyada olumsuz etkilerini göstermeye devam ederken, Türkiye de bunun doğal sonucu olarak orman yangınları ve su baskınlarıyla boğuşuyor. Son 15 gün içinde 53 kentimizde meydana gelen 270 orman yangını, Erzurum, Giresun, Ordu, Rize, Karabük, Sinop ve Kastamonu’da meydana gelen su baskınları, can ve mal kaybına neden olurken, uzmanlar önlem alınmazsa, aynı sıkıntıların gelecekte de sıklıkla yaşanabileceğini ifade etti.

Birçok vatandaşımız ile binlerce canlının hayatını kaybetmesine neden olan, ekolojik dengeyi de tehlikeye sokan yangın ve su baskınlarının ardından, zaman kaybetmeden önlem alınması gündemde. Peki nasıl? İşte bu sorunun yanıtını Türkiye’de 61 yıldır altyapı, bina ve tarımsal sulama boruları üreterek piyasaya sunan Egeplast ve Ege Yıldız Şirketlerinin Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu verdi. Zorlu, “Yerleşim bölgelerini etkileyen orman yangınları ve Batı Karadeniz başta olmak üzere yurdun birçok yerinde yaşanan su baskınları, altyapıya büyük hasar verdi. Şimdi yenileme çalışmaları yapılacak. Ancak bu noktada gerekli önlemleri almalıyız. Altyapı yenilenirken, doğru projelerle, olumsuz koşullara dayanabilecek şekilde dizayn edilmeli” açıklamalarında bulundu.

kemal-zorlu-foto1-1.jpg

İklim krizi sürüyor, dikkatli olmalıyız

Aşırı yağışların neden olduğu su baskınlarının, esnek ve basınca dayanıklı malzemelerle gerçekleştirilecek altyapı projeleri sayesinde en az hasarla atlatılabileceğinin altını çizen Kemal Zorlu, “Altyapıda yenileme çalışmalarını sadece yangın ve su baskınlarıyla zarar gören yerlerde değil, önlem olarak tüm kentlerimizde yapmamız gerek. Çünkü İklim krizinin etkilerini bundan böyle de yaşayacağımız gerçeği ortada” dedi.

su-baskinlari-3.jpg

Bilimsel araştırmalar var

Boğaziçi Üniversitesi’nin Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ile birlikte, altyapı kapasite sorununa bilimsel modelleme konulu bir çalışma yaptığının altını çizen Zorlu, şöyle devam etti: “Kentlerin can damarları olan altyapının, bu tür bilimsel araştırmaların ortaya koyacağı verilere göre yenilenmesi, can ve mal kayıplarını önlemede önemli bir adım olur. Ekstrem yağış miktarını tahmin eden sistemlerden yararlanılabilir. Güçlü bir altyapı sadece su baskınlarını önlemekle kalmaz, temiz su kaybını en aza indirerek kuraklığa da çözüm olur.”

Uygun malzemeyi üretiyoruz

Önlem alınmadığı takdirde, küresel ısınmanın yaratacağı olumsuzluklar yüzünden can ve mal kayıplarının sürekli yaşanacağını da ifade eden Kemal Zorlu, “Bugün Türkiye’de ısıya ve basınca dayanıklı, çok kaliteli altyapı boruları üretebiliyoruz. Hatta bunları tüm dünya tercih ediyor. Yani güçlü bir altyapı oluşturma konusunda gerekli teknolojiye sahibiz. Bilimsel çalışmalar ışığında geliştirilmiş projeler ve doğru malzeme seçimiyle güçlü bir altyapı oluşturursak, su baskınlarıyla oluşan zarar kaderimiz olmaz” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.