ZÜCCACİYE SEKTÖRÜ GÜÇ BİRLİĞİ YAPACAK

ZÜCCACİYE SEKTÖRÜ GÜÇ BİRLİĞİ YAPACAK

Türkiye’nin 68’inci ihracatçılar birliğinin, Züccaciye ve Endüstriyel Mutfak İhracatçıları Birliği adı altında kurulması çalışmaları yürütülüyor.

Pazar büyüklüğü 10 milyar Dolar’a ulaşan ve Türkiye’nin dış ticaret fazlası veren mutfak eşyaları sektörünü temsil edecek birliğe, EVFED (Ev ve Mutfak Eşyaları Federasyonu), ZÜCDER (Züccaciyeciler Derneği) ve TUSİD (Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayici ve İşadamları Derneği) de destek veriyor.

Pazar büyüklüğü 10 milyar Dolar’a ulaşan mutfak eşyaları sektörü, dünya ihracat sıralamasında son 2 yıldır, 4 milyar Dolarlık ihracatla 6. sırada yer almaktadır. İhracatın 5-6 milyar Dolar’a ulaşarak dünya sıralamasında 4. sıraya çıkabilmek ve 4-5 birliğin içinde dağınık bir şekilde bulunan sektörün tek bir çatı altında toplanması için “Züccaciye ve Endüstriyel Mutfak İhracatçıları Birliği” adı altında Türkiye’nin 68. ihracatçılar birliği kurulması çalışmaları başlatıldı. Birliğin kuruluşu için gerekli başvurular yapılırken, gerekli olan 75 firma kriteri de aşılmış durumda. Yönetim Kurulu’nda TİM Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki, İMMİB ve İKMİB Başkanı Murat Akyüz, İDDMİB Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Erdoğan’ın da yer aldığı 450 üyeli Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) ve 2000’e yakın firmanın çatı kuruluşu EVFED’in Başkanı Ömer Ertuğrul Erdoğan, “Tencere üreticileri bir birlikte, plastik mutfak ürünü üretenler başka birlikte, porselen, cam sofra ve mutfak eşyaları ise yine başka bir birlikte %1,5-4 gibi çok küçük oranlarında temsil ediliyor. Bu şekilde bir sinerji oluşturmak çok zor. Tüm sektörü tek bir çatı altında toplayan yeni birliğin oluşturulması demek; sorunları da, fuarları da, UR-GE’leri de, toptan ve perakende satış noktaları da bir olan, tamamen aynı sektörde iştigal eden firmaların birlikteliğinden oluşacak bir birliğe üye olunması demek. Sadece bizim sektörümüzden oluşan bir ihracatçı birliği demek, aidatlardan oluşan maddi kaynak ve emeklerin de sadece sektörümüzün gelişimi için harcanacak bir birlik demek. Birlik sayesinde hedefimiz 5 yıl içerisinde ihracatımızı artırarak, dünya 6’ncılığından 4’üncülüğe gelmektir. Ama hepsinden önemlisi GÜÇ BİRLİĞİ’dir.” dedi. Yeni kurulacak birliğin adının “Züccaciye ve Endüstriyel Mutfak İhracatçıları Birliği” olacağını söyleyen Erdoğan, kurulmasının onaylanması halinde bu birliğin Türkiye’nin 68’inci ihracatçılar olacağının altını çizdi.

En az 75 üye, yüzde 20 ihracat şartı var

Züccaciye ve Endüstriyel Mutfak İhracatçıları Birliği kurulması yönünde Ekonomi Bakanlığı ve TİM’e müracaat ettiklerini, her iki makamdan da bu birliğin kurulması için, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Yönetmelik’e göre, aynı sektörde faaliyet gösteren firmalardan en az 75 firmanın bir araya gelmesi koşuluyla başvurulabileceği, bu kriteri de 2 katı firmayla yerine getirdiklerini belirten Erdoğan, başvuru formları ile TİM’e başvuru aşamasına gelindiğini belirtti. Birliğin kurulmasının bundan sonra TİM’in teklifi ve Ekonomi Bakanlığı’nın onayıyla söz konusu olacağını ifade eden Erdoğan, ayrıca şu açıklamalarda bulundu: “TİM’e ve Ekonomi Bakanlığı’na yazdığımız yazıların ardından, ‘Şartları yerine getirin’ denildi. Biz de bu şartları sağladık. Birlik kurulduğunda 4 milyar Dolarlık ihracatımızı, 5-6 milyar Dolar bandına çıkarmak için uğraşacağız. İhracat rakamına göre dünyada 6’ncıyız. Hedefimiz, birlikle yaratılacak sinerjiyle 5 yılda 4’üncü sıraya yükselmek. Züccaciye sektörü, 2.2 milyar Dolar’lık dış ticaret fazlasıyla Türkiye’nin dış ticaret fazlası veren ender sektörlerinden biridir. Dünyanın dört bir yanına ihracat gerçekleştiren sektörümüzün birim ihracat değeri, 10 yıl içerisinde 2,55 Dolar/kg’dan yaklaşık 4 Dolar/kg’a ulaşarak büyük bir ivme kaydetmiştir. Bu yüzden diğer birlikler içerisinde dağınık bir şekilde yer alan sektörümüzün, tek bir çatı altında toplanmasının, birlik, beraberlik ve sinerjiyi artırarak, Türkiye züccaciye ve endüstriyel mutfak sektörünü dünyada daha da başarılı kılacağını düşünüyor ve inanıyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.