Babaların nörolojik haritası çıkarıldı

Babaların nörolojik haritası çıkarıldı

Yapılan bilimsel bir araştırmaya göre erkekler, ilk çocukları doğup baba olduktan sonra beyinlerinde bir ‘küçülme’ yaşanıyor.

Son yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre erkeklerin beyinlerinde, ilk çocukları doğup baba olduktan sonra küçülme yaşandığı ortaya çıktı. Tabii küçülme diye bahsettiğimiz bir metafor, fiziksel olarak küçülmüyor.Daha önce çocuk sahibi olduktan sonra anneler üzerinde yapılan çalışmalarda beyinlerinin belli bir oranda nörolojik yapısının değiştiği ortaya çıkmıştı. Bu çalışmada da ilk defa babalar araştırıldı ve ortalama olarak yeni baba olan erkeklerin de aynı anneler gibi kortikal hacmin %1 veya %2’sini kaybettiği ortaya çıktı.

father-son-playing-park-sunset-time-happy-family-having-fun-outdoor-8353-8194.jpeg

BAĞLANTI GÜÇLENİYOR

Yaşanılan küçülme beynin ebeveynlikle alakalı olan ‘varsayılan mod ağı’ kısmında gerçekleşiyor. İlk duyunca kortikal hacimdeki kayıp kulağa kötü gelebilir ancak bu sayede ebeveynler çocuklarıyla daha güçlü bir bağlantı kurmayı sağlıyorlar.

ŞAŞIRTAN SONUÇLAR

Öte yandan annelerdeki benzer kortikal kayıplar, çocuklarına daha büyük sinirsel tepkiler vermelerini ve daha güçlü çocuk-ebeveyn bağı kurmalarını sağlıyor. Önceki çalışmalar, bir çocuğun doğumunu takiben erkek beyninde ince nörolojik değişiklikler olduğunu göstermişti ancak ilk defa bu detaylı çalışmada babaların da annelere benzer bir şekilde beyinlerinin küçüldüğü ortaya çıktı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.