Cengiz Aytmatov İzmir’de anıldı

Cengiz Aytmatov İzmir’de anıldı

Türk dünyasının efsane ismi Cengiz Aytmatov, doğum gününde İzmir'de anıldı.

Türk Dünyası'nın efsane isimlerinden Cengiz Aytmatov, 12 Aralık'taki doğum gününde İzmir’de düzenlenen programla anıldı. Cengiz Aytmatov'un yeğeni Dastan Ahmedov ve Nijer Bölge Kraliçesi Gülgün Kırgız Uwakwe ile İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç'ın da hazır bulunduğu anma etkinliğinde, İzmir Kent Konseyi toplantı Salonu'nda seçkin bir katılımcı ile Cengiz Aytmatov hayatı ve eserleri konuşuldu.

psx-20231214-181056.jpg

Açılış konuşmasını yapan BEKA Platformu ile Eskişehir Türk Dünyası Platformu kurucusu, Turan Dünyası Derneği Başkanı Oral Büyüksarı, Cengiz Aytmatov'un hayat hikayesini video ile özetledi.

Nijer Bölge Kraliçesi Dr Gülgün Kırgız Uwakwe, babasının Kırgızistan'dan Türkiye'ye nasıl geldiğini anlattı. Manisa'nın bazı ilçelerinin isimlerini dayısından aldığını ve akrabalarının bir bölümünü Eskişehirli olduğundan bahsetti.

psx-20231214-181124.jpg

Böyle bir etkinlikten dolayı BEKA platformunu tebrik etti. Kendisinin de Nijerya ile Türkiye arasında her zaman destek için hazır olduğunu bildirdi.

Etkinliği düzenleyen İzmir Kırım Derneği yöresel halk oyunları ekibi, çok güzel bir gösteri yaptı.

Toplantıya Sivil Toplum Örgütleri temsilcileri, Kırgızistan ve Türk Cumhuriyeti'nden öğrenciler, BEKA Platformu üyeleri ve Cengiz Aytmatov'un hayranları katıldı. Cengiz Aytmatov'un yeğeni olan Ege Üniversitesi öğrencisi Dastan Ahmedov ünlü yazarın hayatını ve çektiği zorlu günleri anlattı. Dünyada ilk kez AYTMATOV adına müze yapan ve bu konuda ödül alan Oral Büyüksarı ise yazarın eserlerinde verilmek istenen mesajları dile getirdi. Yokluk ve fakirlik içerisinde geçen dönemlerde, mankurtlaşmak yani kültürün unutturulması, yurt sevgisi, insanlık sevgisi gibi konuları işlediğini dile getiren Büyüksarı, "Bunun yanında eserlerinde uzaya giden insana, kıyametin alametleri gibi konulara da değinmiş kendisinin ne kadar geniş ufka sahip olduğu adeta fütürist eserler yazmıştır. Bürokrasi döneminde Kırgızistan dışındaki ülkelerde, en iyi şekilde ülkesini ve Türk dünyasını temsil etmiş bunun yanında siyaset döneminde ise Rusya Devlet Başkanı Gorbaçov ile arkadaş olmasının yanında akıl danışmanlığı yapmış ve 1991'de Glastnost ve Perestroika' nin fikir babalığını yapmıştır. Onun yolunda yürüyen oğlu Asker Aytmatov'da onun gibi bürokraside, Dış İşleri Bakanlığı yapmış, aynı zamanda parlamenter sistemin Kırgızistan'a gelmesi için fikir babalığı yapmıştır. Bizler de atamız olan bu dünya çapındaki önemli kişiliği doğum gününde Türkiye'de anmadan geçemedik. Gençler içerisinde Aytmatov gibi bilim adamları, yazar, düşünür çıkmasını bekliyoruz. Tüm katılımcılara teşekkür ederiz" şeklinde konuştu.

psx-20231214-182545.jpg

Hatıra fotoğrafı ile program sonlandırıldı.

Anma toplantısında İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç, onur konuğu olan yaklaşık toplam 300 milyon nüfustan, 88 milyon insanın yaşadığı 3 eyaletin Nijerya Bölge Kraliçesi ve babası Kırgız olan Dr. Gülgün Kırgız Uwakwe 'ye hediye takdim etti.

psx-20231214-181114.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.