ÇOCUĞUNUZ ALTINI ISLATIYORSA PANİK YAPMAYIN!

ÇOCUĞUNUZ ALTINI ISLATIYORSA PANİK YAPMAYIN!

Çocuklarda alt ıslatma, tıp dilinde ''Nokturnal Enürezis'', çocukluk çağının en sık görülen işeme bozukluğudur. Uyku sırasında; çocuk uyanamayıp yatağını ıslatabilir. Bu durum hastayı ve aileyi etkileyen önemli bir sorundur.

Özel Ege Şehir Hastanesi Üroloji Uzmanı Op.Dr. Alper Dırık: ''Çocuklarında alt ıslatma sorunu yaşayan aileler, yetersiz bilgilerden dolayı, çocuklarını suçlamaktadırlar, bu da ileride çocukta psikolojik sorunlara sebep olabilmektedir'' dedi.

''5 Yaşından Sonra Gece Alt Islatan Çocuklara Dikkat''
 

Özel Ege Şehir Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Alper Dırık; "5 yaşındaki çocukların beşte biri ayda en az bir kez altlarını ıslatır, erkek çocukların yüzde 5'i, kız çocukların yüzde 1’i her gece idrar kaçırırlar. Bu nedenle çocuklar 5 yaşını dolduruncaya kadar enüretik kabul edilmemelidir'' dedi.

Çocuklarda alt ıslatma çeşitlerinin, birincil ve ikincil olmak üzere 2'ye ayrıldığını belirten Op. Dr. Dırık sözlerine şöyle devam etti: '' Birincil tip alt ıslatma, doğumdan itibaren, çocukta gece uykuda işemede hiç kuru dönem olmamasıdır. Bu grupta daha çok genetik yatkınlık, biyolojik ve gelişimsel etkenler sorumlu tutulmaktadır. İkincil tip alt ıslatma ise; en az 6 ay kuru kaldıktan sonra, herhangi bir yaşta tekrar idrar kaçırmaya başlanması durumudur, Alt ıslatma sorununun (tıp dilinde:Enürezis) yüzde 20'sini oluşturur. İkincil tip alt ıslatma, genellikle, organik ve psikolojik nedenler sorumludur.''

''Panik Yapmayın, Çocuğunuzun Bir Suçu Yok''
 

Çocuklarda alt ıslatma sıklığı çocuğun yaşına göre değişiklik göstermekte olduğunu söyleyen Özel Ege Şehir Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Alper Dırık; 5 yaşındaki çocukların yüzde 15'i, 10 yaşında yüzde 5’i, 15 yaşındakilerin ise yüzde 1'inde alt ıslatma sorununun görülmekte olduğunu belirtti. Dırık, bu gibi durumlarda öncelikle, bir doktora başvurarak, doğuştan bozukluklar ya da idrar yollarında iltihap gibi bir hastalık olup olmadığı araştırılması gerektiğinin altını çizdi. Eğer araştırma sonucu herhangi bir hastalık bulunmaz ise, çocuğun altını ıslatma nedeni şunlar olabilir:

Zamanından önce tuvalet eğitimi verilmesi

Aşırı temiz, titiz, düzenli annenin baskılı tuvalet eğitimine karşı çocuğun tepkisini gösterir. Hiç tuvalet eğitimi verilmemesi de alt ıslatma sorununa yol açabilir.

Genetik ve ailesel faktörler: En sık öne sürülen nedenlerden birisidir. Alt ıslatma sorunu yaşayan çocukların yüzde 65-85’inde aile öyküsü saptanmıştır.

Psikolojik faktörler: Yeni bir kardeşin doğması, çocuğun ilgiyi tekrar üzerinde toplayabilmek için kardeşine özenerek altını ıslatmasına neden olabilir. Ailede, ölüm, ayrılık, geçimsizlik, hastalık okul başarısızlığı gibi yaşam olaylarının yarattığı kaygılar, çocukların davranışlarına alt ıslatma sorunu (enüresis) şeklinde yansıyabilir. Başlangıçta, nokturnal enürezis psikolojik bir hastalık olarak düşünüldü ancak; son zamanlarda, psikolojik sorunların bir nedenden çok sonuç olduğu öne sürülmüştür.

Uyku bozuklukları: Önemli problemlerden biri uykudayken mesane dolgunluğunun hissedilmemesi ve tuvalete gitmek için uyanılamamasıdır. Enüretik çocukların uykudan uyandırmak için yapılan uyarılara, normal çocuklara göre daha az yanıt verdikleri görülmüştür. Bu çocukların çoğu kendiliğinden uyanamazlar, ancak yatağı ıslattıktan sonra uyanabilirler. Çoğu çocukta uyanma yeteneği santral sinir sistemi matürasyonu ile düzelir.

Mesane ile ilişkili faktörler: Alt ıslatma sorunu yaşayan çocuklar ile enüretik olmayan çocukların mesane kapasiteleri arasında fark olmadığı, ancak mesane basınçlarının ölçüldüğü ürodinami testlerinde alt ıslatma sorunu yaşayan çocuklarda fonksiyonel mesane kapasitesinin düştüğü görülmüştür. Fonksiyonel mesane kapasitesi, mesanenin boşalma anındaki volümüdür.

Gece idrar miktarında artış: Çocuklarda yapılmış olan bazı çalışmalarda Antidiüretik hormon (ADH) salınımındaki değişiklikler nedeniyle gece idrar miktarının arttığı öne sürülmüştür.


Yatağını ıslatan çocukların, yüzde 15-25’ini ikincil tip alt ıslatma oluşturur. Bu çocuklarda altta yatan bir organik neden bulunabilir. İkincil tip alt ıslatma nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz.


Parazitler: Oksiyuriasis üretrada irritasyona yol açarak enürezise neden olabilir.


İdrar Yolu Enfeksiyonları (İYE): Mesane mukozasını irrite ederek sıkışma hissine neden olur. Sekonder enürezisin yaklaşık %30’dan idrar yolu enfeksiyonları sorumludur.


Kronik böbrek yetmezliği: Solüt diürezine neden olarak, enürezis oluşturabilir.


Nörolojik bozukluklar: Meningomiyolosel, spinal kord tümörleri, konvülsiyonlar, nörojen mesane enürezise neden olur.
Üst hava yolu obstrüksiyonu: Geniz eti, uyku apnesine neden olur. Bu da, geçici idrar tutamamaya yol açabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.