Erdoğan, tahıl koridorunun devamı için Putin ve Zelenski ile görüşecek

Erdoğan, tahıl koridorunun devamı için Putin ve Zelenski ile görüşecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Tahıl krizini çözmek amacıyla Pazar günü Putin'le görüşmem olacak. Aynı şekilde Zelenskiy ile de görüşme yapacağım" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 6. TRT World Forum’da enerji krizinden küresel göç krizine, gıda güvenliğinden Avrupa politikasına kadar pek çok konunun masaya yatırılacağı 6. TRT World Forum’un açılış konuşmasını yaptı.

"BU KRİZİ ÇÖZMEK AMACIYLA GÖRÜŞECEĞİM"

aw777931-14.jpg

Forumun açılış konuşmasında tahıl koridoru hakkında açıklamalarda bulunan Erdoğan, "İstanbul süreci sahadaki gelişmelerle sekteye uğramış gibi görünse de halen karıcı barış için en ideal müzakare zemini olma zeminini koruyor. Rusya ile Ukrayna arasındaki esir takası da yine ülkemizin arabuluculuğunda gerçekleşti. Savaş nedeniyle Ukrayna ve Rusya’dan tahıl başta olmak üzere kritik ürünlerin sevkiyatının durması Avrupa’dan Afrika’ya tüm ülkeleri etkileyen küresel çapta bir gıda krizine sebep olmuştur. Buğday olmadan ekmek olur mu? Ama unutmayalım ki şu buğdayın tanesinde çok şeyler var. Bir buğday tanesi yüz binlerce buğdayı üretiyor. Buğday o denli farklı bir nimettir.

aw777931-16.jpg

Bu krizi çözmek amacıyla pazar günü Putin'le görüşmem olacak. Aynı şekilde Zelenski ile görüşmem olacak. Bu görüşmelerle birlikte istiyoruz ki az gelişmiş ülkelere bu tahıl koridorundan, tahıl ambarından bu imkanları gönderelim. Tahıl koridorundaki tıkanıklığın aşılması ve sonrasında anlaşmanın süresinin yine ülkemiz girişimleri sayesinde mümkün olabildi. Türkiye savaşın sebep olduğu enerji krizinin aşılması için öncü bir rol oynamayı sürdürecektir. Bu süreçte tüm dünya samimi ve gerçekçi gayretlerimizi takdir etti. Türkiye hakkaniyetli davranıyor. Türkiye istikrar getiriyor. Türkiye güven veriyor. Türkiye barış için çalışıyor. Türkiye krizin değil çözümün safında duruyor. Türkiye kendisi ile birlikte tüm insanlığın hayrı için çaba harcıyor. Millet ve ülke olarak bu tarihi sorumluluğu yerine getirmeye önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz. Son dönemde yaşanan krizler, Avrupa'nın üzerine bina edildiği güvenlik ve refah mimarisinin aslında ne kadar kırılgan olduğunu da gözler önüne sermiştir. Türkiye, Avrupa’nın karşı karşıya olduğu meselelerin çözümünde de kilit rol oynama potansiyeline sahiptir" diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.