İşletmeler finansman kaynaklarına erişemiyor

İşletmeler finansman kaynaklarına erişemiyor

Türk ekonomisinde yaşanan yapısal sorunlar, işletmelerin finansman kaynaklarına erişimini sınırlarken; Plastik sektörü bunlara ek olarak hammadde fiyatlarındaki yüksek dalgalanma ve ithalata bağımlılık ile mücadele ediyor.

EGEPLASDER Yönetim Kurulu Başkanı ve Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Başkan Yardımcısı Şener Gençer, TÜİK verilerine göre Türkiye’deki girişimlerin yüzde 99,7’si KOBİ ölçeğinde bulunduğunu hatırlatırken, Türk ekonomisinin bu işletmeler ile büyümde sıçrama yapmasının imkânsız olduğunu belirtti.

sener-gencer.jpg

İŞLETME SERMAYELERİNDE KORKUTUCU ERİME

KOBİ’lerin üretim maliyetlerinde enflasyonun çok üzerinde görülen artışların, işletme sermayelerinde korkutucu bir erimeye sebep olduğunu kaydeden Şener Gençer, “Türk ekonomisi artık KOBİ’ler eliyle büyüme hikâyeleri yazamaz. Bu ezber merhum Turgut Özal’ın 80’li yıllarda başlattığı dışa açılma politikası ile çok önemli başarılar elde etti. Atölye seviyesindeki işletmeler, küçük birer fabrikaya dönüştü, Kobi oldu. Geçen 40 sene içerisinde Kobi’ler Türk ekonomisini sırtladı, istihdamda aslan payını oluşturdu. Ancak bu yolun sonuna geldiğimiz çok net şekilde görülüyor. Bu işletmeler kendi kazançlarıyla kendilerini büyütmekte başarılı olamaz noktadalar. Kobi kelimesindeki ‘O’ harfi kayboldu. Bugün Türk ekonomisinin yüzde 99,7’si küçük işletmedir. Bu işletmeleri ‘orta boy’ işletmelere dönüştürmek için kümelenme stratejileri hayati önem taşıyor” dedi.

KÜÇÜĞÜN SAHİBİ Mİ BÜYÜĞÜN ORTAĞI MI?

Plastik sektörünün de yüzde 95’inin KOBİ’lerden oluştuğuna dikkat çeken Gençer, hammaddede ithalata bağımlılık ve yüksek fiyat dalgalanmaları ile mücadele eden plastik üreticilerinin, işletme sermayelerini eritme noktasına geldiğine vurgu yaparak, şu değerlendirmede bulundu:

“KOBİ'ler toplam girişim sayısının yüzde 99,7'sini oluşturuyor. Buna karşılık; istihdamın yüzde 70,6'sını, personel maliyetinin yüzde 47,5'ini, cironun yüzde 42,5'ini, üretim değerinin sadece yüzde 36,3'ünü, katma değerin ise yüzde 36,4'ünü oluşturuyor. Bu rakamlarda izaha muhtaç bir durum var. Büyüme imkanı kalmamış küçük işletmelerin sahibi olacağımıza, orta ve büyük ölçekli firmaların ortağı olalım.”

EGEPLASDER Başkan Yardımcısı Şener Gençer, Türkiye’nin artık KOBİ’lerle katma değersiz mal üreterek, Ar-Ge yapmadan büyüme imkânsız olduğunu, Türk ekonomisinde büyüme devrimi yapma öncede, sanayinin ölçek yapısında bir devrim yapması gerektiğine işaret etti.

sanayi-uretim.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.