İstilacı ateş karıncaları Avrupa’ya ulaştı

İstilacı ateş karıncaları Avrupa’ya ulaştı

Dünyanın en istilacı türlerinden biri olan kırmızı ateş karıncaları Sicilya'da popülasyon oluşturdu

Dünyanın en zorlu istilacı türlerinden biri olan kırmızı ateş karıncaları İtalya‘yı kendilerine yurt edinmeye başladı.

Current Biology bilimsel dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, kırmızı ateş karıncası Sicilya kentinde olgun bir popülasyon oluşturdu. Euronews‘in aktardığı çalışma, küresel ısınmanın da etkisiyle karıncaların kıtaya yayılabileceği konusunda uyarıyor.

Yeşil Gazete'nin aktardığına göre, Avrupa’nın kentsel alanlarının yarısındaki iklim halihazırda bu türler için uygun türler için uygun bir ortam sunuyor. Bunun biyolojik çeşitlilik, mahsuller ve insan sağlığı üzerinde yıkıcı ve maliyetli etkileri olabileceğine dikkat çekiliyor.

Agresif toplayıcılar olan ateş karıncaları, yeni bir bölgeye girdiklerinde genellikle baskın karınca türü haline geliyor. Bu, yerli karınca popülasyonlarını ve endemik bitkileri yok edebilecekleri anlamına geliyor. Ayrıca kurbağaları, kertenkeleleri ve küçük memelileri öldürebilen veya yaralayabilen zehirli bir iğneye sahipler.

Ateş karıncaları ayrıca parklar gibi halka açık alanları çocuklar için güvensiz hale getirebilir, çünkü insanları da sokabiliyorlar. Dolayısıyla zehirlerine tepki gösteren kişilerin küçük bir yüzdesinde ise yaşamı tehdit eden alerjik reaksiyona neden olabiliyorlar. Yırtıcılık, rekabet ve sokma yoluyla kuşları ve balıkları da etkiledikleri biliniyor .

Bu hayvanlar, yerel ekosistemlere ve biyolojik çeşitliliğe zarar vermenin yanı sıra , mahsullere de zarar verebiliyor ve elektrikli ekipmanları istila edebiliyor.

Ateş karıncaları, Nature dergisinde 2021’de yayınlanan bir tahmine göre, 1970 ile 2017 yılları arasında hasar ve yönetim açısından neredeyse 20 milyar Euro’ya mal olan, dünyadaki en maliyetli beşinci istilacı türü.

Bir yüzyıldan kısa bir süre içinde insan ticareti yoluyla Amerika Birleşik Devletleri, Meksika, Karayipler, Çin, Tayvan ve Avustralya’nın büyük bir kısmına yayıldılar. Genellikle istila edilmiş toprak, saman, malç, peyzaj ve inşaat malzemeleriyle seyahat ediyorlar.

“Solenopsis invicta” halihazırda AB’nin istilacı yabancı türler listesinde ‘endişe duyulan türler’ olarak listelenmiş durumda. Yalnızca ABD’de, bu türlerle ilgili yıllık maliyetin yaklaşık 1 milyar dolar (933 milyon Euro) olduğu tahmin ediliyor.

Ateş karıncalarının daha önce İspanya, Finlandiya ve Hollanda’daki ürünlerde olduğu belgelenmişti ancak 88 yuvanın bulunduğu Sicilya’da görüldüğü gibi vahşi yaşamda böyle bir durum söz konusu değildi.

kirmizi-karinca.webp

Sicilya’nın Syracuse kenti yakınlarındaki yerel halk, 2019’dan bu yana sık sık ateş karıncaları tarafından sokulduğunu bildiriyor. Bölgede bulunan karıncaların genetik analizi, bunların güney ABD, anakara Çin veya Tayvan‘dan gelmiş olabileceğini gösteriyor. Türün bölgeye nasıl ve ne zaman ulaştığı belli değil ancak yakınlardaki Augusta kargo limanı aracılığıyla gelmiş olabileceği düşünülüyor.

Araştırmacılar, mevcut çevre koşulları altında karıncaların Avrupa’nın ve Akdeniz’in yüzde 7’sine yerleşebildiğini saptadı. Tarım alanları en fazla risk altında olsa da incelenen kentsel alanların yarısının uygun koşullara sahip olduğu kaydediliyor. En fazla risk altında olanlar ise önemli liman bağlantılarına sahip Akdeniz kıyı şehirleri.

Geleceğe yönelik tahminler, iklim ısındıkça Avrupa’daki ortamın karıncalar için daha uygun hale geleceğini gösteriyor . Araştırmacılar, erken tespit ve eylemin bu yeni tehdidi yönetmede anahtar rol oynayacağını belirtiliyor.

Manşet Foto:Freepik

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.