Kadının Adı İKÇÜ'de

Kadının Adı İKÇÜ'de

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) ile Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (İKÇÜ KAM) ortaklaşa düzenlediği konferansta,  İş Dünyasına başarılarıyla imza atmış kadın girişimciler konuk edildi.

Rektör Prof.Dr.Galip Akhan’ın da izlediği konferansa İKÇÜ TTO Koordinatörü Doç.Dr. M.Özgür Seydibeyoğlu,  İKÇÜ KAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Elif Deniz, İKÇÜ Biyomühendislik Anabilim Dalı Başkanı - SoLab Kurucusu ve Yön. Kur. Bşk. Yrd. Doç. Dr. Emel Sokullu, İzmir Mühendislik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Manav, Koruncuk Vakfı İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Işıl Nişli akademisyenler ile öğrenciler katıldı.
 
“Her alanda örnek övgüye değerler”
Toplantının başlangıcında katılımcılara seslenen Rektör Prof.Dr. Galip Akhan, kadınlardaki girişimcilik potansiyelinin, son yıllardaki devlet desteklerinin artması ve başarılı kadın girişimcilerin medyada öne çıkmasıyla birlikte artmaya ya da daha görünür hale geldiğini belirtti. Prof.Dr. Akhan,  “Kamu ya da özel sektörde çalışma rolünden başarılarını ispatlayan kadınlar önlerindeki engellerin kaldırılmasıyla birlikte birçok konuda işveren ve girişimci olmayı başarmışlar, özellikle motivasyon, risk alabilme, iletişim becerileri, yüksek organizasyon kabiliyetleri ve duygusal zekalarıyla örnek insanlar haline gelmişlerdir.” diye konuştu.

“Hala engeller var”
Dünya nüfusunun yarısının kadın olması gerçeğiyle birlikte geleceğimizin ve ekonomimizin gelişmesinde kadın girişimcilerin üstlendiği role dikkat çeken Rektör Prof.Dr.Akhan, “Tüm bu gelişmelere rağmen günümüzde de halen bizim gibi bazı ülkelerde toplumsal önyargılar ya da kültürel ve geleneksel dirençler kadın girişimcilerin aşması gereken en önemli engeller olarak karşımıza çıkmaya devam etmektedir.” dedi.

“Örnek ülkeyiz”
Sektör ile İKÇÜ arasında başarılı projelerle birlikte köprü kuran İKÇÜ TTO Koordinatörü Doç.Dr. M.Özgür Seydibeyoğlu, teknolojinin sektörle buluşmasında TTO’ların çok büyük misyon yüklendiğini kaydetti. Doç.Dr. Seydibeyoğlu, bu süreçte kadın girişimci ve bilim insanlarının katkısının hayati önem taşıdığını vurguladı. Doç.Dr. Seydibeyoğlu, “Bir kadın tüm dünyayı harekete geçirecek güce sahip. Çünkü onun yetiştireceği yeni nesiller var. Ülkemiz kadına verdiği önem ve misyon açısından dünyaya örnek oluşturmaktadır. Çünkü onlara dünyada birçok gelişmiş ülkeden önce tanınan seçme ve seçilme gibi haklar emsal olacak değerdedir.” Şeklinde konuştu.

“İş dünyası zorlu bir alan.”
Akademik hayatta genç yaşta sağladığı başarılarla dikkat çeken aynı zamanda İKÇÜ Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin başında olan Yrd. Doç.Dr. Elif Deniz, düzenledikleri konferansta yer alan başarılı kadın girişimcilerin hayat öykülerinden alınması gereken çok ders olduğunu kaydetti.  İş dünyasında kadınların erkeklere göre daha farklı yollardan geçtiğini söyleyen Yrd. Doç.Dr. Deniz,  “İş dünyası zorlu bir alan. Bu alanın aslında erkeklerin kurguladığı bir oyun olduğunu düşünüyorum. Kuralları çok iyi bilmeniz gerekiyor. Erkeklerin kurguladığı bir alanda kadın olarak var olmak aynı zamanda başarılı ve girişimci olmak çok önemli deneyimler. Katılımcılarımızın konuşmalarının öğrencilerimiz için anlamlı olacağını düşünüyorum.” dedi.

“Tüketici değil üretici konumundayız”
İş hayatında yakaladığı başarılarının yanında Sivil Toplum Kuruluşlarında yer aldığı başarılı projeleriyle de adından söz ettiren Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı (Koruncuk) İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Işıl Nişli,  ‘Kadın gün ışığı gibidir. Her kadın gökkuşağının tüm renklerini içinde barındırır ama erkek prizma olmayı bilirse…’dedi. Nişli, kadının toplumda tüketici değil üretici konumunda olduğunun altını çizdi.

“Tüm dünyada aynı zorluklar var”
Yönetim Kurulu Başkanı olduğu İzmir Mühendislik A.Ş. olarak 69 ülkeye ihracat yapma başarısını sağlayan Zeynep Manav ise olaylara kadın-erkek ayırarak bakmak yerine insan olarak bakılması gerektiğini belirtti. Manav, profesyonel bakış açısıyla iş hayatında ilerlemenin başarıya götürdüğünü aktardı.

“Türkiye avantajları olan bir ülke.”
Hem akademik alandaki başarılarıyla hem de girişimcilik hayatında kat ettiği mesafe ile dikkat çeken İKÇÜ Biyomühendislik Anabilim Dalı Başkanı - SoLab Kurucusu ve Yön. Kur. Bşk. Yrd. Doç. Dr. Emel Sokullu da ülkenin kalkınmasında herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini kaydetti. Konferans öğrencilerin panelistlere yönelttiği sorularla son buldu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.