KOSGEB KREDİLERİ PİYASAYA CAN SUYU OLDU

KOSGEB KREDİLERİ PİYASAYA CAN SUYU OLDU

Mart ayı başı itibarıyla küçük ve orta ölçekli işletmelere kullandırılan faizsiz KOSGEB kredileri, piyasaya ilk olumlu etkilerini göstermeye başladı.

 

İşletmelerin büyüklüğüne göre 20 bin ilâ 50 bin TL arasında değişen tutarlarda kullandırılan krediler, ciddi nakit sıkışıklığı yaşayan piyasaya adeta can suyu oldu.

Alüminyum Koruma, Kapatma, Gölgelendirme Üreticileri ve İşadamları Derneği (AKGİAD)  Başkanı ve Becker Türkiye CEO’su Volkan Kebir; sektörde üretim yapan 5 bine yakın Kobi’nin büyük çoğunluğunun bu imkândan yararlandığını belirterek, ülke genelinde 460 bin 167 işletmeye toplam 11 miyar TL ödeme yapılacak olmasının piyasayı rahatlatıcı etki yarattığını söyledi. Pek çok firmanın bu kredileri alarak ertelediği ödemeleri yapma imkânına kavuştuğuna dikkat çeken Kebir, “Piyasada ciddi bir nakit sıkışıklığı yaşanıyordu. Firmalarımız iş yaptığı müşterilerine ödemelerini geciktirmek zorunda kalıyordu. Yanı sıra personel maaşları, sabit giderler, vergi ve sigorta gibi pek çok kalemde ödemeler gecikiyordu. Devletimizin KOSGEB kanalıyla yarattığı bu imkân, ilk yılı ödemesiz, iki yılı da eşit taksitte faizsiz ödemeli yapısıyla firmalarımıza çok önemli bir avantaj sağladı. Devlet, babalığını gösterdi ve piyasaya 11 milyar lirayı aşan bir nakit para enjekte etti. Şimdi sıra işletmelerde. Çok akıllıca bir iş yapıldı. Bu kredilerin bir bölümü zaten gecikmiş vergi ve sigorta borçlarının ödemelerinde kullanılacak. Yani yine devletin kasasına girecek. Böylelikle hem piyasalar moral ve motivasyon olarak canlandı, hem de çarklar hızlandı.” dedi.

// “DEVLET GÖREVİNİ YAPTI”

İç piyasanın referandum süreci ile birlikte Aralık ayından itibaren dikkat çeken bir durgunluğa girdiğini kaydeden AKGİAD Başkanı Volkan Kebir; Sicil Affı, Taşınır Rehin Sicil Sistemi (TARES) uygulaması ve son olarak KOSGEB’in sıfır faizli kredi uygulaması ile daha da canlanacağını umduklarını söyledi. Kebir, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Pek çok kez ifade ettiğimiz gibi piyasada iş de var proje de… Ancak işletmelerimiz finansman kaynağına ulaşmada sıkıntı yaşıyorsa, elindeki işi yapmak için de çekingen davranıyor ve pazar kaybına uğruyor. O firma iş alacak, proje yapacak, finansman kaynağına rahat ulaşacak, tahsilatını yapacak, bankaya borcunu ödeyecek, devletine ve çalışanlarına olan yükümlülüklerini yerine getirecek. Bu çark hızlandıkça daha çok işçi istihdam etmeye başlayacak. Kimsenin sihirli değnek aramasına gerek yok. Bu süreci atlatmanın ilk aşaması, işletmelerin finansman kaynağına erişimini kolaylaştırmak ve hızlandırmaktır. Devlet, bu konuda elindeki araçları kullanarak, yapması gerekeni yaptı. Şimdi iş firmalarımıza düşüyor.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.