Menderes'te zeytinlik alanda kimyasal atık iddiası!

Menderes'te zeytinlik alanda kimyasal atık iddiası!

Menderes'te zeytin ağaçlarının bulunduğu tarım alanına İTOB Organize Sanayi Bölge Başkanı Onur Ramazan Acar ait firmanın 650 tona yakın alüminyum cüruf gömdüğü iddia edildi.

Daha önceden İTOB Bölge Müdürlüğü'nde güvenlik amiri olarak çalıştığı iddia bir vatandaşın, İTOB Bölge Başkanı Onur Ramazan Acar'a ait firmanın, yüksek maliyetler nedeniyle çok miktarda alüminyum cürufun bir kısmını Küner Köyünde bir alana diğer kısmını ise İTOB OSB'deki bir istinat duvarının bitişiğine gömdürdüğü ve üstüne toprak dolgu yaptırdığı iddia edildi.

Konuya ilişkin ayrıca savcılığa şikayette bulunulması üzerine jandarma ekipleri bölgede gömülü alüminyum cüruf olup olmadığına dair kazı çalışmaları başlattı.

Kazı çalışmaları sonucunda bölgede yüksek miktarda alüminyum cürufa ulaşan ekipler, incelemek üzere bölgeden numune aldı.

Konuya ilişkin konuşan Tekeli Muhtarı Osman Kavlağan, "Kepçe geldi kazdı. Mithiş bir koku var. Bölgeye yaklaşmak mümkün değil. Yetkililer numune aldılar. Çalışmayı bitirdiler. Buraya dökülüp dökülmediğine dair delil aramak için gelen yetkililer, somut delile ulaştı. Daha önceden bu bölgede bu tarz herhangi bir durum yaşamadık. Buraya dökenlerin bunu ihbar ettiğini düşünüyorum. Kim döktüyse onlar şikayet etti. Kaynağın kim olduğunu henüz bilmiyoruz. Fakat atığın Onur Acar’a ait olduğu kesin" dedi.

gfngfsd.jpg

Menderes’te çift mahalle muhtarı olduklarını söyleyen Kavlağan, Osman Acar’ın asistanının diğer muhtarı çağırarak, 'köyde herhangi bir durum var mı?' diye sorduğunu iddia etti.

Kavlağan, "Burada iki mahalle var. Diğer mahalle muhtarı arkadaşımızı bir hafta önce Onur Acar’ın asistanı Armağan hanım çağırtmış. 'Köyde ne var ne yok, herhangi bir bilgi var mı, herhangi bir duyum var mı?' diye bizim arkadaşımıza bir yoklama çekmişler. Onun asistanı var burada halkla ilişkilerden. Diğer muhtarı çağırtmış, 'çay içelim' demiş. 'Köyde ne var ne yok, herhangi bir şey var mı? böyle sorular sormuş" dedi.

whatsapp-image-2023-10-23-at-15-47-21.jpeg

ZEYTİNLİK ALANA ÇOK YAKIN!

Öte yandan muhtar Kavlağan alüminyum cürufunun tarım arazisine döküldüğünü söyleyerek, "İTOB’un çevresi yok mu? İTOB’un betonuyla sınıra gömmüşler. Beton dolgu olacak ya beton seviyesine çıkacak ya dolgu, o araya gömmüşler. Oranın dibi tarım arazisi. Zeytinlik var oranın dibinde. Tarım arazisiyle sınır sınıra,1 metre yok arasında" dedi.

fdjhgfd.jpg

Bölgede yaşayan bir vatandaş ise İzmir’de, İTOB Organize Sanayi bölgesinde son 50 yıl içinde en büyük çevre katliamının yaşandığını öne sürerek "Onur Acar, alüminyum cüruflarını toprağa, doğaya gömmüş. Bu hassas bir vatandaşın ihbarıyla ortaya çıktı. Eski çalışan ihbar ediyor savcılığa. Savcılık da şu anda toprağı açıyor. Valilikten yetkililer var. Sağlık Bakanlığı, Çevre Bakanlığı vs. Jandarma eşliğinde şu anda kazılıyor. Çevre hassasiyeti olan bizler basına ihbar etmek istedik. Şuan köylüler toplanmaya başladı oraya. Alüminyum cürufu tamamen kanserojen bir madde. Buralar Tahtalı Barajı’nın havzası olduğu için suya karışıyor. Torunlarımızın kanser olmasını istemiyorsak bu hassasiyeti gösterelim diyoruz. Başkan yetinmiyor burda yer kalmayınca Şaşal ile Küner arasında en temiz su kaynaklarının olduğu bölgeye getiriyor. Kalan yüzlerce tonu da oraya gömüyor. Altı pazar boyunca tırlar çalışıyor. İTOB’dan götürdükleri cürufları doğaya gömüp bırakıyorlar. Üstünü kapatıyorlar. Ta ki duyarlı bir arkadaşımız bunu ihbar edene kadar" sözleriyle tepki gösterdi.

fdjhgfd.jpg

whatsapp-image-2023-10-23-at-15-47-20-2.jpeg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.