Mora Katliamı anıldı

Mora Katliamı anıldı

İzmir Gültepe Makedonya Göçmenleri Derneği, Rumlar tarafından Mora'da katledilen 40 Bin Türk'ü andı.

İzmir Gültepe Makedonya Göçmenleri Derneği, 23 Eylül 1821 yılında Rumlar tarafından Mora'da katledilen 40 Bin Türk'ü anmak için bir basın açıklaması yaptı.

İzmir Gültepe Makedonya Göçmenleri Derneği Başkanı ve Konak Belediye Meclis Üyesi Birol Özkardeşler konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Mora'da Türk ve Müslümanlara karşı yapılan katliamı anlatmaya kelimeler kifayetsiz kalır. Katliam öncesi Rumlar, Türkler ve Yahudiler Mora'da iyi komşuluk içinde birlikte yaşamaktaydılar. Milliyetçilik akımının etkisiyle Rumlar, Avrupalı yandaşlarıyla 40 Bin Türk'ü çocuk, yaşlı ve kadın demeden Mora'da tarifi olmayan insanlık dışı bir şekilde katlettiler. Sadece Türkleri ve Müslümanları değil bölgede bulunan Yahudileri de katlettiler.

Mora'da ve sonrasında Balkanlar'da meydana gelen bu ve benzeri olaylarda Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu döneme kadar 5 milyon soydaşımız hayatını kaybetti. Geçmişi hatırlamak ve bilmek gelecekte onun tekrar yaşanmaması, gelecek nesillere barış dolu bir dünya bırakmamızı sağlayacaktır.

Mora'da ve Balkanlar'da hayatlarını bu uğurda kaybeden tüm soydaşlarımızı rahmet ve saygıyla anıyoruz. Ruhları şad olsun."

save-20201011-192346.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.