“2020’de Global Gelişmeler ve Ekonomiye Yansımaları”  paneli düzenlendi!

“2020’de Global Gelişmeler ve Ekonomiye Yansımaları” paneli düzenlendi!

Türkiye Genç İş Adamları İzmir Buluşması kapsamında düzenlenen “2020’de Global Gelişmeler ve Ekonomiye Yansımaları”  konulu panel İzmir Ticaret Odası Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Toplantıya Türkiye Genç İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Anıl Alirıza Şohoğlu katılırken, TÜGİAD Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Yıldırım ve TÜGİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ersoy Tabaklar da konuşma yaptı.

“Gelecek ihracatta ve gençlikte”

TÜGİAD Ege Şube Yönetim Kurulu Başkanı Melih Sebastien Durmuş, Ekonomisini doğru yöneten şirketler ve ülkelerin gelecek vizyonlarını daha iyi çizebildiğini söyledi. Ekonomisi güçlü olan bir devletin diplomasi masasında daha güçlü oturabildiğini ve gerektiğinde bağımsız hareket edebildiğini ifade eden Durmuş, “İş İnsanları olarak bizlerin; bir ülkeye ihracat yapmak için gittiğinde; şirketi ile beraber ülkemizi  üst düzeyde temsil etmiş olduğumuzu düşünüyorum. Yurtdışında ticari olarak elde ettiğimiz başarılar küçük gibi görünse de ülkemize ve ekonomimize güven tesisi için önemli katkılar yapmakta bu durum ise hepimize fayda sağlıyor. Ülkemizin küresel güç ve muasır medeniyet olma yolunda iş insanları olarak elimizi taşın altına koymaya her zaman hazırız. Gelecek ihracatta ve gençlikte” dedi.

tugiad5.jpg

TÜGİAD, Avrupalı genç girişimcilerin de Başkanı oldu
 
TÜGİAD’ın siyaset ve ekonomide söz sahibi olduğunu belirten TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Anıl Ali Rıza  Şohoğlu, “ TÜGİAD’ın iki yolu vardır bunlardan birincisi Mustafa Kemal Atatürk’ün açtığı bilim ve aklın yoludur ikincisi ise ülkemizin bağımsızlığı bütünlüğü için mücadeledir. TÜGİAD G20’de Avrupa Genç Girişimciler Konfederasyonu üyesi olarak ülkemizi temsil etmeye devam ediyor. 850 dernek üyemiz bulunuyor ve 50 milyar dolar ülke ekonomisine katkımız var. Uluslararası alanda Türkiye’nin lobisi yok. Bunu bir görev olarak bildik kendimize. Ve son üç ayda İngiltere’den başlayarak bu yolda gerekli çalışmalar yürütmeye başladık.  Son olarak YES for Europe Başkanlığına Derneğimizin Başkan Yardımcısı Gürkan Yıldırım seçildi. Bünyesinde 21 ülkeden, 500  binin üzerinde genç girişimci bulunan, Avrupa genç girişimcilerin resmi çatı konfederasyonu YES ForEurope’un başkanlığını tarihte ilk kez TÜGİAD kazandı. Bu Başkanlık ile birlikte Türk genç girişimcilerinin Avrupa’daki sesi olmaya devam edeceğiz. Bu yeni ticaret köprülerinin kurulması anlamında bu çok önemli” dedi.”
 
“Neden-sonuç ilişkilerini iyi okumalıyız”
 
Türkiye’nin ciddi sorunları olduğunu vurgulan Ekonomist Mahfi Eğilmez, hukukun üstünlüğünü sağlayamadığımız sürece yatırımcının gelmeyeceğini söyledi. Ekonomide bazı iyileşmelerinin olduğunu fakat asıl meselenin sürdürülebilir olması gerektiğini belirten Eğilmez, “Ortadoğu politikalarında ısrarla yanlış yapıyoruz. Neden-sonuç ilişkilerini çözmemiz lazım. Son dönemlerde faiz düşüyor ama enflasyon düşmüyor bunun sonuçlarını iyi okumamız gerekiyor. Türkiye daha önce hiç yapmadığı bir hamle yaparak Merkez Bankası yedek akçesini kullandı. Merkez Bankası’nın 20 milyar dolarlık karını hazineye aktardı. Sürekli kural değişikliği yapılarak sürdürülebilirlik olmaz” dedi
 
“Yurtta sulh cihanda sulh ilkesi çok önemli”
 
Okan Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mithat Baydur dünya tarihi ile ilgili bilgi verdikten sonra bugünün dünya siyasetinde Türkiye ile ABD’nin NATO müttefiki olmasına rağmen ayrıştığını, bu nedenle de Rusya ile konjonktürel bir ittifak sağlandığını vurguladı.  “Şuan bir çıkmaza girmiş durumdayız” diyen Baydur, “ABD ile sorunlarımız var. F35 Projesi’nden çıkarıldık. Ya paramızı ya da uçaklarımızı istiyoruz. Yaptırımlar var rafta bekliyor. Bizim terör örgütü, ABD’nin müttefik olarak gördüğü YPG konusu var. Rusya ile aynı tarafta mıyız? Ukrayna, Libya, Rusya, Azerbaycan gibi pek çok alanda bu ülke ile farklı çıkarlarımız var. Herkes birbirine karşı itimadını kaybetti. Gelinen süreçte Mustafa Kemal Atatürk’ün Yurtta sulh cihanda sulh ilkesinin ne derece önemli olduğunu anlıyoruz” dedi. Soruları da yanıtlayan Baydur, Türkiye’nin birçok sorun ile boğuştuğuna işaret ederek 2023 yılında seçimin olacağına ihtimal vermediğini 2021 yılı ilkbahar ya da sonbahar aylarında Türkiye’nin bir erken seçime gidebileceğini söyledi. 
 
“Ekonomi iyiyse işsizlik azalmalı”
 
Ekonomist Murat Sağman ise konuşmasında Türkiye ekonomisine bakıldığında çok iyi diyenlerle çok kötü diyenlerin ikiye bölündüğünü belirterek, “Global anlamda oluşacak tablo bizi desteleyecek ancak yapısal reformların bir türlü gelmemesi gelecek dönemde bizi zora sokabilir. 2021 ya da bu yılsonunda gerçekten dünyada küresel anlamda bir düzelme olacak.  Yurtdışında, Türkiye konusuna en büyük endişe, güven, hukuk ve kural ile yasa değişiklikleri oluyor. Bu kural değişiklikleri yerli yatırımcının yanında yabancı yatırımcıyı da çok rahatsız ediyor. Bir sabah kalkıyorsunuz, bambaşka bir düzen var.  Burada bir güven azalması görüyoruz. Ekonomi konusunda ben iktisatçı olarak işsizliğe bakarım. Eğer ekonomi toparlıyorsa işsizlik azalmalı. Baktığımızda yüzde 13 işsizlik, yüzde 25 de genç işsizlik oranı. Faiz indirimi yaptık, bu büyük bir riskti. Gelecek hafta yapılacak toplantıda da tekrar indirime gitmek daha da büyük bir risk olacaktır” diye konuştu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.